*

Nieuws Buitenland

Wall Street koerst af op hogere opening

dinsdag 8 januari 2019 14:54

Optimisme over gesprekken VS met China.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,8 procent hoger.

De markt volgt ook vandaag nauwlettend de ontwikkeling rond de hervatting van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. "Er is op de beurzen optimisme over een goede afloop van de gesprekken. Het sentiment kreeg vrijdag al een belangrijke steun, toen voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zei dat de Fed zich geduldig zal opstellen bij het doorvoeren van renteverhogingen", stelde analist Michael Hewson van CMC Markets.

"Beleggers hopen op vooruitgang bij de besprekingen, waardoor aandelen zich kunnen herstellen. De mildere toon van de Federal Reserve over de renteverhogingen helpt de aandelenmarkten ook", zei Konstantinos Anthis, van ADSS. "Beleggers zullen zich nu echter gaan richten op het Amerikaanse cijferseizoen. Het zal van cruciaal belang zijn om te zien of bedrijfsresultaten blijven vertragen", voegde hij eraan toe.

De Amerikaanse president Donald Trump stelde dinsdag in een tweet dat de besprekingen "heel goed verlopen". Het is overigens niet voor het eerst dat Trump dit doet.

De shutdown van de Amerikaanse overheid gaat vandaag de zeventiende dag in. Trump houdt vandaag een live-toespraak over zijn plannen rond de Muur aan de grens bij Mexico. De toespraak wordt door alle belangrijke tv-zenders in de VS uitgezonden. Trump ligt al enige tijd met de Democraten in de clinch over de bouw van de Muur. De Democraten willen geen geld vrijmaken voor de bouw van de grensafscheiding.

Vanmiddag werd bekend dat het vertrouwen bij de kleine bedrijven in de VS is afgenomen. De index van de National Federation of Independent Business liep terug van 104,8 naar 104,4. Dit is de laagste stand in veertien maanden tijd en de vierde daling op rij. Veel bedrijven stellen dat ze moeite hebben om hun vacatures op te vullen.

Vanmiddag wordt het aantal vacatures over november bekendgemaakt. Door de shutdown is de publicatie over de handelsbalans uitgesteld.

De euro/dollar noteerde op 1,1446. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1444 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1477 op de borden.

De olieprijs steeg dinsdag. Een februari-future West Texas Intermediate liep met 1,8 procent op tot 49,38 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,8 procent duurder werd op 58,40 dollar. De olieprijs profiteert van de handelsbesprekingen tussen de VS en China en de productiebeperking door OPEC. De olieprijs is al vijf dagen achtereen hoger gesloten.

Bedrijfsnieuws

Apple steeg in de elektronische handel voorbeurs 0,5 procent. De Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung stelde vandaag dat de operationele winst in het vierde kwartaal op jaarbasis 29 procent lager zal uitvallen. Dit was veel lager dan analisten hadden verwacht. Samsung heeft last van een tegenvallende vraag naar smartphones en geheugenchips.

Tesla stond voorbeurs 2,3 procent hoger. Larry Ellison, de oprichter van Oracle, heeft een belang van 1 miljard dollar in Tesla. Dit meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een melding bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission. De medeoprichter van het Amerikaanse softwarebedrijf en goede vriend van Tesla-oprichter Elon Musk trad in december toe tot het bestuur van de producent van elektrische auto's. Ellison is één van 's werelds rijkste mensen met een vermogen van naar verluidt ruim 51 miljard dollar.

Amazon.com steeg 1,8 procent. Het is sinds maandag het fonds met de grootste marktkapitalisatie in de VS. Het passeerde daarmee Microsoft. Eind november had Microsoft juist Apple gepasseerd. Amazon.com heeft momenteel een marktkapitalisatie van bijna 800 miljard dollar.

Avon steeg 1,6 procent, nadat het aankondigde zijn Chinese fabricagedivisie te verkopen aan The Faceshop. Het cosmeticabedrijf ontvangt hiervoor 44 miljoen dollar. Avon gaat ook een samenwerkingsverband met The Faceshop aan.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,7 procent tot 2.549,69 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 23.531,35 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent hoger op 6.823,47 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 08, 2019 08:54 ET (13:54 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.