*

Nieuws Buitenland

Olieprijs lager gesloten

vrijdag 11 januari 2019 20:56

Op weekbasis stijging van 7,6 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag lager gesloten, na negen opeenvolgende handelsdag hoger gesloten te zijn.

Een daling op de Amerikaanse aandelenmarkten zette de risicobereidheid onder druk, wat leidde tot winstnemingen. De olieprijs steeg daarentegen op weekbasis 7,6 procent, wat met name was te danken aan de productieverlagingen van grote producenten, een zwakkere dollar en een daling van de olie-export uit Iran, vanwege de Amerikaanse sancties.

De stijging van de olieprijs de voorgaande negen handelsdagen markeerde de langste opeenvolgende stijging van de prijs voor een vat ruwe olie sinds 2010. De stijging betekende een flink herstel sinds Kerstavond, toen de olieprijs op zijn laagste niveau in 18 maanden sloot op 42,53 dollar per vat.

"Van een grote zogenaamde 'bull-run' is echter nog geen sprake en de prijzen liggen nog steeds bijna 30 procent lager dan de recente hoogtepunten in oktober", zei analist Robbie Fraser van Schneider Electric. "Voor de korte termijn kunnen de productieverminderingen van de OPEC en bondgenoten als Rusland, de daling van de export uit Iran en de zwakke dollar, de ruwe olieprijzen ondersteunen", voegde hij toe.

Analisten van Bank of America wezen tevens op de minder robuuste Amerikaanse productie als een reden voor steun voor de olieprijs.

Daarnaast haalde de markt steun uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration van afgelopen woensdag. Uit de data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 4 januari zijn gedaald met 1,7 miljoen vaten tot tot 439,7 miljoen vaten. De voorgaande twee weken waren de voorraden vrijwel stabiel.

De benzinevoorraden stegen met 8,1 miljoen vaten tot 248,1 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel namen met 10,6 miljoen vaten toe tot 140,0 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen zakte van 97,2 procent naar 96,1 procent. Hier werd gerekend op een daling tot 96,7 procent.

Een februari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd vrijdag 1,9 procent, ofwel 1,0 dollar, goedkoper op 51,59 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 11, 2019 14:56 ET (19:56 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.