*

Nieuws Buitenland

Valuta: stilzitten luidt het devies

woensdag 16 januari 2019 09:47

Afwachten waarmee VK komen gaat.

(ABM FN-Dow Jones) Valutahandelaren hebben een afwachtende houding aangenomen, nadat de Britse premier Theresa May dinsdagavond nul op het rekest kreeg voor haar Brexit-deal met Brussel.

"Het slimste voor beleggers om op korte termijn te doen, is stil zitten", aldus econoom Stephanie Kelly van Aberdeen Standard Investments.

May heeft tot maandagochtend de tijd om met een plan B te komen, mits zij vanavond een motie van wantrouwen weet te overleven. "Maar dat is wel de verwachting", aldus valuta-analist Georgette Boele van ABN AMRO.

Na deze stemming zullen de verschillende kampen volgens Boele proberen te gaan samenwerken. Daarmee is de kans op een no-deal Brexit afgenomen en zal het Britse pond wat aan kracht winnen.

Uiteindelijk kreeg het akkoord van May slechts 202 stemmen voor en maar liefst 432 stemmen tegen. "Dat werd al verwacht, maar niet dat het zo dramatisch zou zijn", aldus Boele, die meent dat de kans op een tweede referendum nu is gestegen.

Vanuit Brussel is er vooralsnog weinig te verwachten, denkt ABN AMRO. "De bal ligt bij het VK", meent Boele.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, schreef dinsdagavond op Twitter: "als een deal onmogelijk is, en niemand wil 'no deal', wie zal dan uiteindelijk de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is."

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei op Twitter met spijt kennis te hebben genomen van de uitslag in het Lagerhuis.

"Ik spoor het VK aan om zou snel mogelijk haar intenties te verduidelijken", aldus Juncker. "De tijd is bijna op", waarschuwde hij.

De euro/dollar kwam dinsdag onder druk te staan, na een speech van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. In een speech voor het Europese Parlement zei de centraal bankier dat de recente economische ontwikkelingen in de eurozone zwakker waren dan voorzien.

"Direct bij deze woorden daalde de euro", constateerde Boele.

Later op de avond volgde nog voorzitter Esther George van de Kansas City Fed. Hoewel zij volgens Boele als 'havik' bekend staat, pleitte zij voor een pauze in de renteverhogingen.

George vindt "dat het een goed moment zou kunnen zijn om het normaliseren van de rente te pauzeren". Daarmee zou de Fed de ruimte krijgen om de cijfers te bestuderen en zijn positie te bepalen.

De Fed is dichtbij een neutrale rente, dat wil zeggen een renteniveau dat noch stimuleert noch afremt, "maar we zijn er nog niet", meent de centraal bankier.

"Ik denk dat we voorzichtig en geduldig moeten zijn nu we onze doelstelling naderen", aldus de voorzitter van de Kansas City Fed.

Nieuwe renteverhogingen zijn volgens George mogelijk nodig als de inflatiedruk oploopt.

Agenda

Vanochtend staan er nog inflatiecijfers in het VK op de agenda. Normaliter goed voor de nodige aandacht, meent Boele, maar vanwege de Brexit-ontwikkelingen zal ditmaal de attentie beperkt zijn.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen, meestal ook goed voor de aandacht van de markten, zullen niet gepubliceerd worden vanwege de shutdown in de VS.

De shutdown is inmiddels de langste in de geschiedenis en vooralsnog lijken de partijen volgens Boele niet nader tot elkaar te komen. "Trump blijft stug volhouden", aldus de analist, die zich afvraagt wie uiteindelijk de grootste rekening gepresenteerd krijgt voor de shutdown, de president of de Democraten.

De euro/dollar werd woensdag verhandeld op 1,1411. Het euro/pond noteerde op 0,8870.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 16, 2019 03:47 ET (08:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.