*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen overwegend licht hoger

woensdag 16 januari 2019 12:18

Handelaren aan de zijlijn door gebrek aan nieuws.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren woensdag rond het middaguur overwegend licht hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 349,43 punten, de Duitse DAX stond vrijwel onveranderd en voor de Franse CAC 40 was er een plus van 0,2 procent op 4.793,10 punten. De Britse FTSE 100 was een dissonant en noteerde 0,5 procent lager op 6.862,90 punten.

De indices bleven woensdag in de buurt van de slotstanden van dinsdag. "De afwezigheid van nieuws zorgde ervoor dat sommige handelaren woensdag aan de zijlijn bleven staan", meende analist David Madden van CMC Markets.

De Brexit-deal die de Britse premier Theresa May met de Europese Unie overeenkwam, kreeg dinsdagavond onvoldoende steun in het Britse Lagerhuis, zoals ook algemeen werd verwacht. Uiteindelijk kreeg het akkoord van May slechts 202 stemmen voor en maar liefst 432 stemmen tegen. Dat Labour tegen zou stemmen, was verwacht, en werd in aanloop naar de stemming nog eens benadrukt door partijleider Jeremy Corbyn. Hij sprak dinsdagavond van een "slechte deal voor het land". Hij diende een motie van wantrouwen in, die vanavond in stemming komt.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, schreef dinsdagavond op Twitter: "als een deal onmogelijk is, en niemand wil 'no deal', wie zal dan uiteindelijk de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is."

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei op Twitter met spijt kennis te hebben genomen van de uitslag in het Lagerhuis. "Ik spoor het VK aan om zo snel mogelijk haar intenties te verduidelijken", aldus Juncker. "De tijd is bijna op", waarschuwde hij.

"Het was niet verrassend dat het Britse parlement unaniem tegen de deal stemde. Die werd zowel door de voor- als tegenstanders van de Brexit afgekeurd. In de uren voor de stemming was het Britse pond langzaam gedaald, maar de munteenheid herstelde zich snel ondanks de omvang van de nederlaag. Beleggers keken al uit naar de volgende fase van het proces", stelde analist Michael Hewson van CMC Markets.

"De toekomst blijft onduidelijk en alle opties liggen op tafel", concludeerde econoom Dean Turner van UBS. Vermoedelijk gaat May op zoek naar enkele verbeteringen van het huidige akkoord om deze vervolgens nogmaals aan het Britse parlement voor te leggen.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in december minder dan een maand eerder, zo bleek uit een tweede raming van het Duitse statistiekbureau Destatis. De inflatie kwam in december uit op 1,7 procent op jaarbasis, conform een voorlopig cijfer.

De Britse inflatie bedroeg in december, eveneens conform verwachting, op jaarbasis 2,1 procent, in vergelijking met 2,3 procent een maand eerder, terwijl ook de Italiaanse inflatie daalde.

De euro deed een stap terug tegenover de dollar met een daling van 0,1 procent tot 1,1407. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1397.

De olieprijs daalde 0,3 procent voor een februari-future West Texas Intermediate op 51,97 dollar per vat in New York. Een Brent-future was 0,1 procent duurder op 60,70 dollar.

Bedrijfsnieuws

Reckitt Benckiser verloor 2,2 procent. Topman Rakesh Kapoor vertrekt aan het einde van het jaar bij de Britse producent van medicatie, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen.

Heineken verloor 0,3 procent, ondanks een koopadvies van Jefferies. AB InBev verloor 1,7 procent. Jefferies verlaagde het advies voor dit aandeel juist naar Underperform.

Pearson leverde 6,7 procent in. Het uitgeversbedrijf verwacht over 2018 een aangepaste operationele winst in een bandbreedte van 540 miljoen en 545 miljoen Britse pond. Analisten hadden een aangepaste operationele winst van 533 miljoen miljoen Britse pond verwacht, zo blijkt uit een door het bedrijf verstrekte consensus.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in het groen.

De Dow Jones index won dinsdag 0,7 procent op 24.065,59 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd 1,1 procent duurder op 2.610,30 punten en techbeurs Nasdaq vlagde zelfs 1,7 procent hoger af op 7.023,83 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 16, 2019 06:18 ET (11:18 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.