*

Nieuws Buitenland

Valuta: Britse pond kijkt voorzichtig weer omhoog

donderdag 17 januari 2019 09:35

Britse premier moet uiterlijk maandag een plan hebben.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond heeft in het huidige klimaat weer de gelegenheid voorzichtig omhoog te kijken nu de Britse premier een motie van wantrouwen ternauwernood overleefde en nu tot uiterlijk maandag de tijd heeft met een vervolgplan te komen.

"Wij verwachten dat zij daarin zal opteren voor een verlenging van Artikel 50", aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Dat betekent dat er meer tijd wordt gevraagd voor een Brexit na 29 maart van dit jaar, wanneer de Brexit nu nog officieel van kracht wordt", aldus Erdmann, die verwacht dat deze optie gunstig is voor de koers van de Britse munt.

Volgens hoofd valutastrategie Ray Attrill van NAB is het nog te vroeg om nu al positie in het Britse pond in te nemen, omdat de positie van het Verenigd Koninkrijk nog te onzeker is. Hij sluit een nog mildere Brexit-versie dan eerder deze week door het Britse Lagerhuis werd weggestemd niet uit. Ook het uiteindelijk afblazen van de Brexit acht hij nog mogelijk.

Volgens Erik Nelson van Wells Fargo Securities wordt het een grote uitdaging om alle partijen in het Brexit-speelveld tevreden te stellen. Aanhoudende onrust leidt volgens de valutastrateeg tot een vertraging in de handelsactiviteiten van zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie en kan extra spanning met zich meebrengen voor de economische activiteiten in de wereldeconomie en is volgens Nelson schadelijk voor zowel het Britse pond als de euro ten opzichte van de dollar.

Erdmann verklaarde donderdag de daling van de Amerikaanse munt ten opzichte van de yen uit de vertraging in de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China over het handelsconflict. "Beide munten gelden wereldwijd als een zogeheten veilige haven, maar in dit geval geniet de yen bij beleggers de voorkeur", aldus de handelaar van Ebury.

De macro-economische agenda van donderdag bevat naast de definitieve inflatie van de eurozone over december drie cijfers uit de Verenigde Staten, te weten de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 12 januari, de zakelijke index van de Federal Reserve van Philadelphia over januari en de nieuwbouwcijfers en bouwvergunningen over december.

De inflatie van de eurozone komt naar verwachting op maandbasis onveranderd uit tegen een daling van de consumentenprijzen van 0,2 procent in de maand ervoor. Op jaarbasis tekent zich naar verwachting een stijging met 1,6 procent af tegen een inflatie van 1,9 procent in november. De inflatie zonder energie- en voedselprijzen komt in de prognoses uit op 0,5 procent op maandbasis tegen een 0,3 procent negatief in november en op 1,0 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder.

Erdmann beschouwt dit cijfer donderdag als het belangrijkste voor de valutamarkten, "zeker als er een afwijking wordt gemeld ten opzichte van de voorlopige inflatiecijfers", aldus Erdmann.

De Amerikaanse steunaanvragen komen naar verwachting uit op 220.000 aanvragen tegen een 216.000 een week eerder. De index van Philadelphia daalt naar verwachting van 9,4 in december naar 8,0 deze maand. In december zijn er in de Verenigde Staten naar verwachting 1,24 miljoen huizen op een geannualiseerde basis bijgebouwd tegen 1,256 miljoen een maand eerder. De bouwvergunningen komen in de voorspellingen, eveneens op een geannualiseerde basis uit op 1,29 miljoen tegen 1,328 miljoen een maand ervoor.

De euro liep 0,2 procent op ten opzichte van het Britse pond en kwam daarmee uit op 0,8865 Britse pond. De euro kostte donderdagochtend 1,1386 dollar, een daling met 0,1 procent. De dollar verloor 0,4 procent ten opzichte van de yen en noteerde 108,75 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 17, 2019 03:35 ET (08:35 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.