*

Nieuws Buitenland

Valuta: markt minder wars van Britse pond

vrijdag 18 januari 2019 09:36

Harde versie van Brexit steeds verder uit zicht.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond noteerde vrijdag ten opzichte van de euro hoger nu valutahandelaren deze week steeds meer rekening zijn gaan houden met een zachte versie van de Brexit.

"Londen moet binnen enkele dagen een nieuw voorstel klaar hebben dat een oplossing moet bieden voor de grenskwestie tussen Ierland en Noord-Ierland", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank vrijdag tegen ABM Financial News. "De markt omarmt het Britse pond nog niet, maar de kans dat de Britse munt verder in waarde gaat stijgen is groter dan dat er druk op de koers komt te staan. Zonder Brexit had de Bitse rente ook al op een hoger niveau moeten staan en tegen dat licht is de reële waarde van de euro naar mijn inschatting circa 0,8200 Britse pond", aldus Jongbloed.

Jongbloed voegt daaraan toe dat het opwaarts potentieel van de euro beperkt lijkt, nu de kans op een renteverhoging in het eurogebied dit jaar er niet groter op is geworden. "Aanstaande donderdag weten we met het rentebesluit van de Europese Centrale Bank meer, maar met een bescheiden prijsstijging in Duitsland en de onzekerheden in de economie naar aanleiding van de handelsvete tussen de Amerikanen en de Chinezen, lijkt het wel duidelijk dat voorzitter Mario Draghi weet hoe het er voor staat", aldus Jongbloed.

Jongbloed verwacht dat de euro en de dollar zich voor langere tijd tussen de 1,1300 dollar en 1,1500 dollar zullen bewegen, waarmee de Europese munt voorlopig ver uit de buurt blijft van de door verschillende marktpartijen voorspelde 1,2600 dollar van eind 2018. "De Federal Reserve is zo gretig niet meer met zijn rentebeleid en in de eurozone valt naar mijn idee voorlopig dus niets te verwachten, waarmee deze bandbreedte de range lijkt waar we voorlopig mee te maken hebben.

Naast de voortgang van de Brexit en het rentebesluit in de eurozone zijn in de ogen van de handelaar gericht op de onderhandelingen tussen Washington en Beijing. Vrijdagochtend speelden geruchten over het intrekken van de importheffingen door de Verenigde Staten het sentiment op de effectenmarkten in de kaart. "Het wachten is nu op een reactie, maar de verenigde Staten lijken mij er niet de partij naar om hun onderhandelingspositie met zo'n besluit te ondermijnen", aldus Jongbloed.

In Japan kwamen over december inflatiedata uit die de centrale bank van het land maar matig kunnen bekoren. Op jaarbasis bedroeg de prijsstijging nog 0,3 procent, maar op maandbasis daalden de prijzen 0,2 procent, terwijl de prijzen exclusief de prijzen voor energie en vers voedsel, op maandbasis stabiel bleven. De Bank of Japan streeft naar een inflatiepeil van 2,0 procent.

Vanochtend kan de markt nog reageren op de lopende rekening van de eurozone over november, de detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk over december en het maandrapport van de OPEC, waarna in de Verenigde Staten nog twee macrocijfers naar buiten komen, te weten de industriële productie over december en het consumentenvertrouwen over januari, zoals dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan.

Voor de lopende rekening van de eurozone is vooralsnog geen prognose beschikbaar. De Britse detailhandelsverkopen zijn volgens de verwachting vooraf op maandbasis met 1,0 procent onder druk komen te staan tegen een stijging met 1,4 procent in november. Op jaarbasis stegen de verkopen naar verwachting wel, in dit geval met 3,3 procent. In november bedroeg de stijging 3,6 procent.

De Amerikaanse industriële productie komt naar verwachting op maandbasis 0,2 procent hoger uit tegen een plus van 0,6 procent in november vorig jaar. De capaciteitsbezetting blijft met 78,5 procent naar verwachting gelijk.

De vertrouwensindex is in de prognoses afgenomen van 97,5 in december naar 96,4 deze maand.

Buiten de macrodata om houdt het Britse House of Lords nog een bijeenkomst, spreekt de voorzitter van de Federal Reserve van New York, John Williams, bij de New Jersey Bankers Association en doet zijn collega van de Fed van Philadelphia Patrick Harker dit bij het Prosperity Symposium.

De euro noteerde vrijdag 0,1 procent hoger op 1,1395 dollar. Ten opzichte van het Britse pond won de Europese munt 0,3 procent op 0,8800 na vannacht op 0,8760 te hebben gestaan. De dollar kostte 109,4245 yen, een winst van 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 18, 2019 03:36 ET (08:36 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.