*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen eindigen flink hoger

vrijdag 18 januari 2019 18:41

Optimisme over handelsconflict VS-China.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag fors hoger gesloten, dankzij een mogelijke doorbraak in het handelsconflict tussen de VS en China.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een winst van 1,8 procent op 357,05 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 2,6 procent op 11.205,54 punten. De Franse CAC 40 sloot met een winst van 1,7 procent op een stand van 4.875,93 punten. De Britse FTSE 100 won vrijdag 2 procent en steeg naar 6.968,3 punten.

Donderdag kwam het gerucht in de markt dat de Verenigde Staten overwegen de importtarieven voor Chinese producten op te heffen. The Wall Street Journal baseerde zich hierbij op bronnen. De bronnen benadrukten tegenover de Amerikaanse zakenkrant dat er nog geen besluit is genomen, en dat het opheffen van de tarieven nog besproken wordt.

"De beurshandelaren zijn nu optimistisch geworden over de de Amerikaans-Chinese relaties", stelde analist David Madden van CMC Markets. "De Amerikaanse minister van Financiƫn, Steven Mnuchin, zou met het voorstel zijn gekomen. Maar de Amerikaanse onderhandelaar Robert Lighthizer zou hier echter geen voorstander van zijn", aldus Madden.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets houdt een slag om de arm. "Er is nog geen bevestiging maar de markt lijkt er voorlopig in mee te gaan. Blijkt het niet waar te zijn, dan is een verkoopgolf niet uitgesloten."

Madden wees ook op het bericht van persbureau Bloomberg dat China bereid is om in de komende jaren het handelsoverschot met de Verenigde Staten weg te werken. Volgens een van de bronnen wil China de import uit de VS zo opvoeren dat het huidige handelsoverschot van 323 miljard dollar in 2024 is teruggebracht naar nul.

Het Chinese voorstel zou door het Amerikaanse onderhandelingsteam met de nodige scepsis zijn ontvangen, aldus Bloomberg. Als tegenvoorstel zou de VS China hebben gevraagd om al binnen twee jaar op nul te zitten.

Het overschot op de lopende rekening van de eurozone zakte van 27 miljard euro in oktober naar 20 miljard in november. Een jaar eerder bedroeg het overschot zelfs 35 miljard euro.

De detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk kwamen in volumes gemeten in december op maandbasis lager uit, maar de daling was iets minder dan verwacht. Op jaarbasis was er nog wel sprake van een stijging, maar deze bleef met een plus va 3,0 procent wel achter bij de verwachtingen van 3,3 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde van 98,3 in december naar 90,7 in januari, zo bleek vrijdagmiddag. Analisten hadden gerekend op een veel minder drastische daling.

De industriƫle productie in de Verenigde Staten steeg in december 0,3 procent ten opzichte van november. De markt rekende voor de maand december op een toename van 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1357 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1394 dollar en donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1390 dollar op de borden.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 2,8 procent in het groen op 53,52 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 62,44 dollar moest worden neergeteld, een winst van 2,1 procent.

Bedrijfsnieuws

Renault sloot 1,7 procent hoger. De Franse autofabrikant verkocht vorig jaar ruim 3 procent meer auto's, in totaal 3,9 miljoen stuks. In Europa bleven de verkopen nagenoeg gelijk. De verkoop van Lada's nam met bijna 19 procent toe.

Rio Tinto steeg 0,7 procent. Het heeft vorig jaar de staalproductie met 2 procent zien stijgen. Dit was in lijn met de verwachtingen.

Ryanair gaf vrijdag een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar af. Ryanair ging aanvankelijk uit van een winst na belastingen van 1,1 miljard tot 1,2 miljard euro. Nu is dat tussen de 1,0 miljard euro en de 1,1 miljard euro. Het aandeel Ryanair noteerde vrijdag 2,2 procent lager.

Antofagasta kreeg vrijdag van Goldman Sachs een adviesverlaging van Neutraal naar Verkopen en een een koersdoelverlaging van 850 pence naar 700 pence. Het belangrijkste argument voor de Amerikaanse zakenbank betrof de hoge waardering van het aandeel. De kopermijnbouwer noteerde vrijdag een winst van 2,1 procent.

BMW gaf vrijdag aan dat het van de aandeelhouders van Brilliance China Automotive toestemming kreeg om zijn belang in de Chinese joint venture Brilliance Automotive uit te breiden. Het gaat om een uitbreiding met 25 procent naar 75 procent, waar BMW 3,6 miljard euro voor wil betalen. Met deze stap is BMW de eerste buitenlandse autobouwer die gebruik maakte van de versoepelde regels in China voor eigendomsrechten voor buitenlandse bedrijven. Het aandeel won vrijdag 2,9 procent.

De Europese Commissie heeft ingestemd met de overname van de polyamide-activiteiten van Solvay. Aanvankelijk hield Brussel de overname tegen, maar nadat BASF verschillende voorstellen deed om de zorgen bij de mededingingsautoriteiten weg te nemen door bepaalde onderdelen te desinvesteren, ging de Commissie toch overstag. Het aandeel BASF steeg 4,1 procent en Solvay won 2,9 procent.

Takeaway.com verloor 2,1 procent na de aankondiging van een emissie vanwege de overname van de Duitse activiteiten van concurrent Delivery Hero. De maaltijdbezorger gaf meer aandelen uit dan aanvankelijk aangegeven, tegen een korting van bijna 9 procent. Wie kocht op opening of meedeed aan de plaatsing, heeft vandaag een goede dag gehad.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden vrijdag bij het slot van de Europese beurzen hoger. De S&P 500 index noteerde 1,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 18, 2019 12:41 ET (17:41 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.