*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen lager rond het middaguur

maandag 21 januari 2019 12:39

Wall Street blijft gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur lager, waarbij het sentiment werd gedrukt door groeicijfers uit China die wijzen op een vertraging.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 355,75 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 11.149,97 punten en de Franse CAC 40 zakte 0,2 procent tot 19.586,10 punten. De Britse FTSE 100 stond 0,1 procent hoger op 6.977,112 punten.

De Chinese economie groeide in 2018 met 6,6 procent, wat het laagste groeicijfer is sinds 1990. In het vierde kwartaal liep de groei verder terug naar 6,4 procent. Dit viel investment manager Simon Wiersma van ING overigens mee. En de snellere stijging van de detailhandelsverkopen en de toename van de industriƫle productie vielen ook mee, aldus Wiersma, die voorlopig geen sterke groeivertraging ziet in China.

"De wereldeconomie en de wereldhandel zijn duidelijk aan het vertragen en dat dempt het sentiment", zei analist Richard McGuire van Rabobank. "Beleggers proberen een duidelijker beeld te krijgen door de ruis van alle krantenkoppen heen, of het hun nu gaat om de Amerikaans-Chinese handel of Brexit. Maar uiteindelijk heeft de onzekerheid zijn weerslag op de markt", aldus McGuire.

Later deze week zal ECB-voorzitter Mario Draghi naar verwachting bevestigen dat de vooruitzichten voor de eurozone somberder zijn geworden, bij de monetaire beleidsvergadering op donderdag. Eerder deze maand zei Draghi al dat recente economische cijfers tegenvielen, hoewel hij verwachtte dat de eurozone een recessie zal kunnen vermijden.

Beleggers keken ook naar de volgende stap die Theresa May zal zetten in het Brexit-dossier, nadat haar plan vorige week ronduit verworpen werd door het Lagerhuis. May zou maandag haar 'Plan B' moeten voorleggen aan het parlement. Als er geen plan is, dan kan de uittreding, die op 29 maart is vastgesteld, een economische chaos tot gevolg hebben.

Vermoedelijk komt er een vorm van uitstel, denkt marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. Er zijn bijvoorbeeld geluiden om de Brexit met een jaar uit te stellen tot maart 2020. "En uitspraken van [bondskanselier Angela] Merkel lijken ook hierop te wijzen", zei de analist.

In Frankrijk gingen duizenden mensen de straat op, voor de tiende week op rij, met 'gele hesjes', ondanks pogingen van president Emmanuel Macron om de onvrede te beteugelen met openbare debatten.

De Franse president, de Britse premier en de Amerikaanse president Donald Trump zullen geen van drieƫn het World Economic Forum bezoeken deze week, vanwege de onrustige politieke situatie in hun land. In Amerika kampt Trump met een gedeeltelijke sluiting van het overheidsapparaat.

De Aziatische beurzen stegen maandagochtend, voortbouwend op de winsten van Wall Street van vrijdag. Aanleiding was hernieuwde hoop dat het handelsconflict tussen de VS en China dichterbij een oplossing kan komen, na een bericht dat de Amerikanen hun heffingen op Chinese importgoederen overwegen te verlagen. China zou volgens Bloomberg hebben aangeboden om meer goederen en diensten af te nemen uit de Verenigde Staten, waardoor het handelstekort in 2024 zou verdwijnen.

Trump zei journalisten dit weekend in het Witte Huis dat "dingen erg goed gaan met China en met de handel". Daar voegde hij aan toe dat hij "valse rapporten" had gezien die stelden dat de VS de heffingen op Chinese goederen zullen intrekken.

De Amerikaanse aandelen- en obligatiebeurzen blijven maandag dicht voor Martin Luther King dag. Daardoor is ook de macro-economische agenda bijna leeg vandaag.

Vanmorgen werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in december minder hard stegen dan in de voorgaande maand: met 2,7 procent, tegen 3,3 procent in november.

De olieprijs was stabiel. De maart-future voor een vat West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 54,09 dollar terwijl de Brent-future vlak noteerde op 62,69.

De euro/dollar noteerde op 1,1376. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1380 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1364 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt was Henkel de gebeten hond na teleurstellende cijfers voor de fabrikant van Dial-zeep en Purex-wasmiddel. Het aandeel verloor 8 procent. Het bedrijf verwacht een uitdagend 2019, met veel onzekerheid en volatiliteit, en ook meer tegenwind van wisselkoersen en grondstoffen.

Norwegian Air won 6 procent, op het bericht dat International Airlines (IAG) nog steeds belangstelling heeft in een overname van de Noorse luchtvaartmaatschappij.

Air France-KLM is een favoriet luchtvaartaandeel bij Davy-analisten, die spreken van een "diepe kans op waarde", die zou kunnen worden gerealiseerd door de strategie van de nieuwe CEO. Het aandeel kreeg een Outperform-advies.

GlaxoSmithKline kondigde maandag aan dat voorzitter Philip Hampton na bijna vier jaar vertrekt, zonder dat er een opvolger klaarstaat bij de Britse farmaciereus.

Rheinmetall en BAE Systems willen een joint venture in het Verenigd Koninkrijk beginnen voor militaire landsystemen, meldde het Duitse bedrijf maandag. Rheinmetall won 0,3 procent en BAE 0,8 procent.

Bij de Britten was tabaksfabrikant British American Tobacco een stijger, met een koerswinst van 1,7 procent.

In Parijs was Danone in trek. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen blijven maandag gesloten. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,4 procent in het rood.

Wall Street sloot vrijdag nog in het groen. De S&P 500 index won 1,3 procent op 2.670,71 punten, terwijl de Dow Jones index 1,4 procent steeg tot 24.706,35 punten. Technologiebeurs Nasdaq schreef 1 procent bij op 7.157,23 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 21, 2019 06:39 ET (11:39 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.