*

Nieuws Buitenland

China zet Europese beurzen lager

maandag 21 januari 2019 18:44

May presenteert plan B voor Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten. Het sentiment werd vandaag gedrukt door groeicijfers uit China die wijzen op een vertraging.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 356,36 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,6 procent op 11.136,20 punten en de Franse CAC 40 zakte 0,2 procent tot 4.867,78 punten. De Britse FTSE 100 sloot vrijwel onveranderd op 6.970,59 punten.

De Chinese economie groeide in 2018 met 6,6 procent, wat het laagste groeicijfer is sinds 1990. In het vierde kwartaal liep de groei verder terug naar 6,4 procent.

"Dit cijfer toont aan dat de op één na grootste economie ter wereld aan het afkoelen is", zei analist David Madden van CMC Markets. "Een deel van de winst die vrijdag op de beurzen werd behaald, werd vandaag weer prijsgegeven. De volatiliteit was laag, omdat de beurzen in de VS gesloten waren", aldus Madden.

Het Internationaal Monetair Fonds ziet de wereldwijde economie de komende jaren minder hard groeien, zo bleek maandag uit een rapport van het Fonds. De wereldeconomie groeide volgens het IMF afgelopen jaar met 3,7 procent, maar dit wordt 3,5 procent in 2019 en 3,6 procent in 2020.

Later deze week zal ECB-voorzitter Mario Draghi naar verwachting bevestigen dat de vooruitzichten voor de eurozone somberder zijn geworden, bij de monetaire beleidsvergadering op donderdag. Eerder deze maand zei Draghi al dat recente economische cijfers tegenvielen, hoewel hij verwachtte dat de eurozone een recessie zal kunnen vermijden.

De Britse premier Theresa May heeft maandag haar plan B voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie gepresenteerd, maar die leek volgens het Lagerhuis in veel opzichten op het eerste plan.

May wil aanpassingen aanbrengen in de zogeheten backstop om zo de zorgen in het VK weg te nemen. De vraag is of de Europese Commissie wel bereid is om te heronderhandelen over dit deel van het Brexit-akkoord, dat bedoeld is om de Noord-Ierse grens met Ierland open te houden.

May wil eigenlijk geen tweede referendum en ook uitstel van de Brexit-onderhandelingen ziet zij niet zitten, omdat dit een no-deal vertrek niet uitsluit.

De Franse president, de Britse premier en de Amerikaanse president Donald Trump zullen geen van drieën het World Economic Forum bezoeken deze week, vanwege de onrustige politieke situatie in hun land. In Amerika kampt Trump met een gedeeltelijke sluiting van het overheidsapparaat.

De Amerikaanse aandelen- en obligatiebeurzen blijven maandag dicht voor Martin Luther King dag. Daardoor was ook de macro-economische agenda bijna leeg vandaag.

Vanmorgen werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in december minder hard stegen dan in de voorgaande maand: met 2,7 procent, tegen 3,3 procent in november.

De olieprijs was stabiel. De maart-future voor een vat West Texas Intermediate noteerde vrijwel onveranderd op 54,20 dollar terwijl de Brent-future 0,1 procent hoger noteerde op 62,79.

De euro/dollar noteerde op 1,1371. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1380 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1364 op de borden.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt was Henkel de gebeten hond na teleurstellende cijfers voor de fabrikant van Dial-zeep en Purex-wasmiddel. Het aandeel verloor 9,8 procent. Het bedrijf verwacht een uitdagend 2019, met veel onzekerheid en volatiliteit, en ook meer tegenwind van wisselkoersen en grondstoffen.

Just Eat steeg 0,7 procent. De CEO kondigde plotseling zijn aftreden aan. Peter Plumb was nog maar sinds juli 2017 CEO van de Britse branchegenoot van Takeaway.com.

Norwegian Air verloor 0,6 procent, op het bericht dat International Airlines (IAG) nog steeds belangstelling heeft in een overname van de Noorse luchtvaartmaatschappij.

Air France-KLM is een favoriet luchtvaartaandeel bij Davy-analisten, die denken dat er veel waarde kan worden gerealiseerd door de strategie van de nieuwe CEO. Het aandeel kreeg een Outperform-advies en steeg 5,2 procent.

GlaxoSmithKline kondigde maandag aan dat voorzitter Philip Hampton na bijna vier jaar vertrekt, zonder dat er een opvolger klaarstaat bij de Britse farmaciereus. Het aandeel verloor 0,4 procent.

Rheinmetall en BAE Systems willen een joint venture in het Verenigd Koninkrijk beginnen voor militaire landsystemen, meldde het Duitse bedrijf maandag. Rheinmetall won 0,5 procent en BAE 1 procent.

Bij de Britten was tabaksfabrikant British American Tobacco een stijger, met een koerswinst van 0,9 procent.

William Hill verloor 1,7 procent. Het gokbedrijf verwacht dat de aangepaste operationele winst over 2018 met 15 procent zal dalen. William Hill geeft als oorzaak de verscherpte wetgeving rond gokken aan.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen blijven maandag gesloten. Futures op de S&P 500 index noteerden rond het sluiten van de Europese beurzen tot 0,3 procent in het rood.

Wall Street sloot vrijdag nog in het groen. De S&P 500 index won 1,3 procent op 2.670,71 punten, terwijl de Dow Jones index 1,4 procent steeg tot 24.706,35 punten. Technologiebeurs Nasdaq schreef 1 procent bij op 7.157,23 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 21, 2019 12:44 ET (17:44 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.