*

Nieuws Buitenland

Rode cijfers voor Europese beurzen

dinsdag 22 januari 2019 18:54

Bezorgdheid over China duurt voort.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, mede als gevolg van aanhoudende zorgen over de Chinese economie.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een verlies van 0,4 procent op 355,09 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,4 procent naar 11.090,11 punten. De Franse CAC 40 eindigde met een min van 0,4 procent op een stand van 4.847,53 punten. De Britse FTSE 100 zakte 1,0 procent naar 6.901,39 punten.

De verliezen op de Europese beurzen namen in de loop van de middag toe, nadat Wall Street lager opende. Tegen het eind van de handelsdag konden de beurzen zich weer wat herstellen.

"De aandelenmarkten stonden vandaag lager, vanwege aanhoudende zorgen over de economie van China", stelde analist David Madden van CMC Markets. "Handelaren vrezen een wereldwijde economische vertraging. De geopolitieke situatie ziet er op dit moment niet goed uit en handelaren zijn nerveus", aldus Madden.

De Chinese president Xi Jinping zou topambtenaren binnen zijn Communistische Partij hebben gewaarschuwd voor de impact van de vertragende economie in zijn land, zo werd dinsdag bekend. In een toespraak waarschuwde de Chinese leider voor zwarte zwanen, een metafoor voor een onvoorziene gebeurtenis die voor onrust in de markt kan zorgen, en grijze neushoorns, die symbool staan voor een zeer aannemelijke dreiging die wordt genegeerd.

Daarnaast duurt de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid ook nog altijd voort. De shutdown ging vandaag zijn eenendertigste dag in en er lijkt weinig zicht op een opheffing hiervan. De Amerikaanse president Donald Trump ligt nog steeds in de clinch met de Democraten over het vrijmaken van geld voor de muur bij de grens met Mexico.

In het Verenigd Koninkrijk daalde de werkloosheid, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden over de periode van drie maanden tot en met november 2018 van 4,1 procent naar 4 procent.

De ZEW-index van Duitsland over januari liet een lichte stijging zien naar 15,0 negatief. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft daalde sterk van 45,3 naar 27,6.

In de Verenigde Staten daalden de bestaande woningverkopen in december ten opzichte van november met 6,4 procent naar een geannualiseerd aantal van 4,99 miljoen stuks. Er werd door economen gerekend op 5,25 miljoen woningen.

Verder is vandaag het jaarlijkse World Economic Forum in Davos van start gegaan, dat nog tot en met aanstaande vrijdag duurt.

Olie noteerde dinsdag flink lager. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 3 procent in het rood op 52,37 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 60,83 dollar moest worden neergeteld, een daling van 3,1 procent.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1358 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1352 dollar.

Bedrijfsnieuws

TomTom verkoopt het onderdeel Telematics voor 910 miljoen euro Bridgestone Europe, een dochteronderneming van de Japanse bandenfabrikant voor 910 miljoen euro, waarvan 750 miljoen euro weer terugvloeit naar de aandeelhouders van de vennootschap. Het onderdeel werd vooraf geraamd op circa 1 miljard euro. Het aandeel zakte dinsdag 7,6 procent.

UBS heeft in het vierde kwartaal van 2018 een lager nettoresultaat geboekt dan verwacht.

Onder de streep noteerde UBS in het vierde kwartaal een nettowinst van 696 miljoen dollar, waar de markt had gerekend op 729 miljoen dollar. Het aandeel verloor 3,2 procent.

BHP Billiton kwam dinsdag met een productie-update voor 2019 naar buiten. De outlook voor

ijzererts, aardolie en steenkolen bleef ongewijzigd. Het mijnbouwbedrijf verwacht daarentegen wel meer koper te produceren. Het aandeel verloor 2 procent.

Barclays leverde 1,7 procent in. De bank overweegt 280 banen te schrappen bij callcenters in het Engelse Leeds. Na de afslankingsoperatie zouden er hier 800 werknemers overblijven.

Rémy Cointreau boekte over de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een autonome omzetgroei van 8,1 procent. De drankenproducent uit Frankrijk hield dinsdag vast aan de verwachting dat het operationeel resultaat in het lopende boekjaar 2018/2019 tegen constante valutakoersen groeit. De koers van het aandeel moest 3,4 procent prijsgeven.

EasyJet heeft de omzet en de passagiersaantallen in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar zien oplopen. Wel wordt voor de eerste jaarhelft een lagere omzet verwacht, terwijl de capaciteit voor het gehele boekjaar naar verwachting met circa tien procent stijgt. Morgan Stanley waardeerde het aandeel dinsdag in een rapport af. Het aandeel Easyjet steeg 6,3 procent.

Morgan Stanley gaf Ryanair eveneens een adviesverlaging mee. Het nieuwe advies luidt nu Gelijkgewogen tegen eerder Overwogen. Het aandeel klom dinsdag 4 procent.

Royal Dutch Shell kreeg van Morgan Stanley een adviesverlaging. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het advies naar Onderwogen. Het aandeel verloor 2 procent.

Analisten van zowel Morgan Stanley als UBS lieten zich dinsdag verder positief uit over Air France-KLM. Morgan Stanley verhoogde het advies voor Air France-KLM van Gelijkgewogen naar Overwogen en paste het koersdoel aan van 10,60 naar 12,00 euro. UBS verhoogde het koersdoel van 9,75 naar 10,15 euro, maar handhaafde het advies op Neutraal. Air France-KLM steeg 4,7 procent.

Ook het Duitse Lufthansa kreeg van Morgan Stanley het advies Overwogen. Het aandeel steeg 1,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden bij het sluiten van de Europese beurzen lager. De toonaangevende S&P 500 index stond 1,2 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 22, 2019 12:54 ET (17:54 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.