*

Nieuws Buitenland

Update: ECB tornt niet aan de rente

donderdag 24 januari 2019 15:59

Economen hadden ook geen wijziging verwacht.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft zoals verwacht de rente ongemoeid gelaten. Dit bleek donderdag uit het rentebesluit van de centrale bank.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB blijft dus staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief blijft en de strafrente 0,25 procent.

De centrale bank kondigde eerder al aan dat de rente in elk geval tot en met de zomer van 2019 op het huidige niveau blijft en herhaalde dit donderdag.

Eind vorig jaar is de centrale bank al definitief gestopt met het opkopen van obligaties.

Conform verwachting ging Draghi donderdag tijdens zijn toelichting in op het economische klimaat.

Volgens de bankier zijn de risico's naar de onderkant verschoven, wat ook blijkt uit de nieuwste data die gepubliceerd zijn. Deze waren zwakker dan verwacht, aldus Draghi.

De onzekerheid wordt gevoed door geopolitieke ontwikkelingen, protectionisme en opkomende markten. "Een behoorlijke lange lijst" van factoren, oordeelde Draghi.

Daarbij zal de inflatie de komende maanden vermoedelijk onder druk staan, hoewel de onderliggende inflatie op de middellange termijn zal stijgen.

Indien nodig staat de ECB klaar om in actie te komen, en daarvoor heeft de centrale bank voldoende instrumenten in huis, benadrukte Draghi.

Maar voor nu heeft de beleidsraad besloten zijn oordeel op te schorten tot de volgende vergadering in maart, als er ook nieuwe economische ramingen beschikbaar zijn.

Vooralsnog vindt de ECB een recessie niet waarschijnlijk. De groeivertraging in China zal volgens Draghi niet lang duren en het handelsdispuut tussen de VS en China is volgens hem van voorbijgaande aard. Wel is het zo dat hoe langer de onzekerheid aanhoudt, hoe langer het zwakke momentum zal aanhouden. Ook Brexit draagt daar aan bij, zei de centrale bankier.

De euro noteerde kort voor het rentebesluit op 1,1347 dollar. Na de toelichting was dit 1,1378.

Update: om commentaar Draghi toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 24, 2019 09:59 ET (14:59 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.