*

Nieuws Buitenland

Valuta: euro stabiel tegenover dollar

maandag 28 januari 2019 09:38

Drukke week voor valutamarkt.

(ABM FN-Dow Jones) De euro noteerde maandagmorgen redelijk stabiel tegenover de dollar, na een flinke stijging op vrijdag.

"De Europese munteenheid steeg afgelopen vrijdag op het bericht in The Wall Street Journal dat de Federal Reserve mogelijk stopt met het afbouwen van zijn balans. Dit leidde tot een grote beweging van de euro", stelde valutaspecialist Teeuwe Mevissen. Twee jaar geleden begon de Amerikaanse centrale bank met het verkleinen van zijn balans met obligaties met een waarde van 4,5 biljoen dollar. Volgens de zakenkrant zouden de functionarissen dicht bij het besluit zijn om een grotere portefeuille over te houden dan werd verwacht toen in 2017 werd begonnen met afbouwen.

Volgens Mevissen heeft de valutamarkt een drukke week voor de boeg. "Woensdag maakt de Fed haar rentebesluit bekend. Waarschijnlijk laat de Fed de rente onveranderd, maar er wordt wel met speciale interesse uitgekeken naar de bijbehorende toelichting. Analisten zijn benieuwd wat de Fed gaat zeggen over de huidige en toekomstige economische situatie."

Daarnaast gaat de aandacht deze week uit naar het handelsoverleg tussen de VS en China op 30 en 31 januari. "We zijn vrij sceptisch over het bereiken van concrete resultaten uit dit overleg", zegt Mevissen.

Na de opschorting van de shutdown komt er deze week in de VS een stroom aan macro-economische cijfers op gang, die door de shutdown niet werden gepubliceerd. Hiernaast staat de eerste raming van de Amerikaanse economische groei over het afgelopen kwartaal op woensdag op de agenda. "De verwachting is een toename van 2,6 procent", meent de valutaspecialist.

Een ander belangrijk cijfer in de VS komt op vrijdag naar buiten, als het banenrapport over december wordt gepubliceerd. "In november bedroeg de toename van het aantal banen liefst 312.000", stelt Mevissen. "Naar verwachting zullen dat er afgelopen maand 165.000 zijn, ongeveer een halvering. De aandacht zal ook gericht zijn op de ontwikkeling van de uurlonen, een belangrijk cijfer voor de Fed", aldus Mevissen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 28, 2019 03:38 ET (08:38 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.