*

Nieuws Buitenland

Fed geeft Wall Street zet omhoog

woensdag 30 januari 2019 22:08

Powell neemt vrees voor krapper monetair klimaat weg.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, nadat de Federal Reserve de wensen van beleggers inwilligde door een rentepauze van onbepaalde termijn in het vooruitzicht te stellen. Ook gaat de Fed zijn balans minder ver afbouwen dan eerder gepland, gezien de vertragende wereldeconomie en een recente wankeling van de financiƫle markten.

Voorafgaand aan dit geruststellende nieuws voor beleggers stond Wall Street al op winst na goed ontvangen resultaten van Boeing, Apple en Advanced Micro Devices.

De S&P500-index steeg 1,6 procent tot 2.681,05 punten, de Dow Jones-index won 1,8 procent tot 25.014,86 punten en de Nasdaq sloot 2,0 procent hoger op 7.183,08 punten.

Na het beƫindigen van de 'shutdown' door president Trump nam de Fed een tweede onzekerheid weg voor de markt. Het wachten is nog op de uitkomst van de hervatting van de handelsbesprekingen met China in Washington deze week.

"Ik moet eerst een reden zien om de rente te verhogen, en hogere inflatie zal daar een belangrijk onderdeel van zijn", zei Fed-voorzitter Jay Powell op de vraag, wanneer we een volgende renteverhoging kunnen verwachten. Het wordt "geduld" werd veelvuldig herhaald.

Op nieuwszender CNBC werd gediscussieerd over de vraag, of Powell zijn oren niet te veel laat hangen naar de markten met deze koerswijzigingen. Sommige commentatoren merkten op dat de Fed weinig reden heeft om door te gaan met de rente te verhogen wanneer ook de Europese evenknie Mario Draghi daar zo weinig haast mee maakt.

De euro/dollar maakte een sprongetje na de Fed-verklaringen en noteerde rond het slot van Wall Street op 1,1477. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1431 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1430 op de borden.

Economisch nieuws was er eerder woensdag over de banengroei in de VS. Het aantal private banen steeg sterker dan verwacht met 213.000 banen. De huizenmarkt in de VS blijft afkoelen. Het aantal hypotheekaanvragen daalde vorige week met 3,0 procent. Ook de aanstaande huizenverkopen lieten een daling zien.

De olieprijs steeg na cijfers over de Amerikaanse olievoorraden, die minder toenamen dan verwacht. De raffinaderijen draaiden afgelopen week op minder capaciteit, bleek uit het rapport.

Bedrijfsnieuws

Boeing steeg 6,3 procent. De winst van de vliegtuigbouwer van 3,4 miljard dollar was beter dan verwacht, op een omzet van ruim 28 miljard.

De koers van AMD schoot omhoog met 20 procent. De fabrikant van halfgeleiders en videokaarten meldde dinsdag nabeurs een winstgevend kwartaal en jaar te hebben afgesloten, met verrassend sterke omzetcijfers.

Apple werd bijna 7 procent meer waard na de cijfers van dinsdagavond, die meevielen na de omzetwaarschuwing die de iPhone-fabrikant aan het begin van het jaar gaf. Sterke prestaties van de dienstentak van de techreus stemden beleggers echter positief.

AT&T verloor 4,3 procent op een tegenvallende omzet voor het telecombedrijf.

Alibaba steeg 6,3 procent, na hogere winst- en omzetcijfers voor de chinese e-commercegigant.

Internetveilinghuis Ebay, dat ook met resultaten kwam, verloor 1,2 procent. McDonald's stelde ook licht teleur met zijn omzet van 5,2 miljard dollar. Het aandeel eindigde 0,2 procent lager.

Facebook, Microsoft, Paypal, Tesla, Visa en Qualcomm komen nabeurs met kwartaal- en jaarcijfers.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 30, 2019 16:08 ET (21:08 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.