*

Nieuws Buitenland

Futures wijzen op vlakke opening Wall Street

vrijdag 1 februari 2019 12:35

Aandacht voor banenrapport over januari.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bewegen vrijdag richting een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd vrijwel onveranderd.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag nog verdeeld. De S&P 500 index en de Nasdaq gingen omhoog, terwijl de Dow Jones fractioneel daalde. Dit had met name te maken met een fors koersverlies van DowDuPont, dat donderdag voorbeurs tegenvallende kwartaalcijfers presenteerde.

"De S&P 500 index bereikte donderdag zijn hoogste niveau sinds begin december, na de neutrale verklaring van de Federal Reserve op woensdagavond", stelde analist David Madden van CMC Markets. "De Amerikaanse markten zijn sinds Kerstmis opgeveerd. Toen de Fed stelde dat zij zich "geduldig" zal opstellen bij het doorvoeren van renteverhogingen, was dat het startsein voor verdere koersstijgingen", aldus Madden.

De Verenigde Staten en China komen steeds dichter bij een handelsakkoord, zo werd donderdagavond laat bekend. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij zijn Chinese collega Xi Jinping zal ontmoeten om de laatste pijnpunten weg te nemen.

De Chinese delegatie nodigde Trump uit om eind februari, na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de Chinese president te ontmoeten, aldus bronnen die van het verloop van de gesprekken op de hoogte werden gesteld, meldde The Wall Street Journal.

Afgelopen nacht bleek dat de Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie van 49,7 in december gedaald is naar 48,3 afgelopen maand. Dit is de laagste stand sinds februari 2016.

In de Verenigde Staten is het vanmiddag tijd voor de banengroei in januari. De prognose ligt op een groei met 170.000 tegen een toename met 312.000 in december. De werkloosheid blijft naar verwachting op 3,9 procent staan, terwijl de uurlonen gemiddeld met 0,3 procent op maandbasis zijn opgelopen. In december was dit 0,4 procent op maandbasis. De kerninflatie blijft naar verwachting op 1,0 procent staan.

Daarna komen er nog twee inkoopmanagersindices voor de industrie over januari uit: één van Markit voor de VS en één van ISM, eveneens voor de VS. De eerste stijgt naar verwachting van 53,8 naar 54,8, de tweede daalt naar verwachting van 54,1 naar 54,0.

Om 16.00 uur volgt nog het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan over januari in een definitieve versie. Hiervoor wordt een afname voorzien van 98,3 naar 91,0. Ook verschijnen de eerste economische data die eerder werden uitgesteld vanwege de shutdown. Om 16.00 uur worden de groothandelsvoorraden en bouwuitgaven over november gepubliceerd.

De voorzitter van de Federal Reserve van Dallas Robert Kaplan houdt vrijdag een rede op uitnodiging van een conferentie van het Texas Lyceum.

Olie noteerde vrijdag praktisch onveranderd.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1470. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1449 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1445 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Vanmiddag komen Merck & Co, Chevron en Exxon Mobil met de cijfers over het afgelopen kwartaal.

Donderdag nabeurs rapporteerde Amazon haar kwartaalcijfers. De resultaten waren beter dan verwacht, maar de outlook over het lopende kwartaal viel analisten tegen. De internetreus stond in de elektronische handel voorbeurs 4,4 procent lager. Tijdens de reguliere handel donderdag was het aandeel nog bijna drie procent gestegen.

Slotstanden

De S&P 500-index steeg donderdag 0,9 procent tot 2.704,10 punten, de Dow Jones-index noteerde 0,1 procent lager op 24.999,67 punten en de Nasdaq sloot 1,4 procent hoger op 7.281,74 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 01, 2019 06:35 ET (11:35 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.