*

Nieuws Buitenland

Europese beurzen overwegend hoger gesloten

vrijdag 1 februari 2019 18:53

Deutsche Bank onder druk.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 359,71 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 11.180,66 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,5 procent op 5.019,26 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 7.020,22 punten.

De Europese indices hadden het vrijdag desondanks moeilijk break-even te spelen, met name vanwege verliezen op de Italiaanse en Spaanse beurzen. De aandelen van Deutsche Bank stonden vrijdag onder druk vanwege tegenvallende winstcijfers, maar andere Europese banken stonden overwegend hoger.

"Hoewel de Europese markten in januari goede prestaties hebben geleverd, is het herstel van de afgelopen weken tot dusver nog niet voldoende geweest om de verliezen van december goed te maken, maar het begin van dit jaar was nog steeds een bemoedigend signaal", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Uit China kwam vrijdag het nieuws dat de activiteit in de industriële sector in januari verder is gekrompen. De inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 49,7 in december naar 48,3 in januari, wat de zorgen over het mondiale effect van de economische vertraging in China opnieuw de kop op deed steken. Azië, Europa en de Verenigde Staten worstelen al om zich aan te passen aan veranderingen in de vraag en de verschuivende exportpatronen veroorzaakt door de groeivertraging in China, meldde The Wall Street Journal.

Vrijdagochtend werd gedomineerd door de inkoopmanagersindices van de eurozone en diens lidstaten en van het Verenigd Koninkrijk voor de respectievelijke industrieën over de afgelopen maand.

Het algemene beeld was niet al te rooskleurig met krimp in Italië en Duitsland en een gedaalde index voor de eurozone. Frankrijk draaide in januari weer naar groei. De industrie van het Verenigd Koninkrijk bleef in januari wel groeien, maar in een duidelijk lager tempo.

De inflatie van de eurozone liet over januari in een eerste meting een lagere inflatie zien dan in december, maar deze kwam met 1,4 procent wel overeen met de verwachtingen. De kerninflatie beliep 1,1 procent en die viel daarmee iets hoger uit dan de 1,0 procent die voorzien was.

Olie noteerde vrijdag tot 1,5 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1475. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1448 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1444 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank is voor eerst sinds jaren weer winstgevend en ziet ruimte om dividend aan aandeelhouders uit te keren. Deutsche Bank meldde een nettowinst van 341 miljoen euro in 2018, tegenover een verlies van 735 miljoen euro in 2017. De kernkapitaalratio daalde op jaarbasis van 14,0 naar 13,6 procent, maar nog wel boven de eigen doelstelling van 13 procent. Deutsche Bank verloor 0,6 procent.

Danske Bank noteerde 5,2 procent hoger, Metro Bank won ruim 10 procent, terwijl Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 0,5 procent steeg, dankzij een beter dan verwachte nettowinst het afgelopen kwartaal.

Electrolux noteerde vrijdag dik 10 procent hoger na cijfers over het vierde kwartaal en door de aandeelhouders gesteunde plannen voor opsplitsing. De onderneming uit Zweden kampte in het laatste kwartaal met hogere grondstofprijzen, die het niet afdoende kon terugverdienen.

Novo Nordisk steeg meer dan 4 procent, nadat het concern over het vierde kwartaal een hogere winst rapporteerde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 01, 2019 12:53 ET (17:53 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.