*

Nieuws Buitenland

'Vlakke opening op afwachtend Wall Street'

maandag 4 februari 2019 14:40

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York blijven bij de opening van de week naar verwachting dicht bij huis. Hoewel opnieuw een drukke cijferweek op de rol staat, is er maandag nauwelijks richtinggevend nieuws. Wall Street kijkt verder vooruit naar de State Of The Union die president Donald Trump dinsdag uitspreekt.

Trumps toespraak, de Amerikaanse troonrede, werd eerder uitgesteld vanwege de shutdown van de Amerikaanse overheid. Die is tot 15 februari afgewend, maar Trump speculeerde afgelopen weekeinde alweer over een nieuwe shutdown als er geen geld komt voor een grensmuur.

Pizzaketen Papa John's staat in de belangstelling na een investering van 200 miljoen dollar door investeringsfonds Starboard. Starboard-topman Jeffrey Smith wordt voorzitter van het fastfoodbedrijf. Papa John's gaat door een turbulente periode heen nadat het bedrijf vorig jaar oprichter John Schnatter aan de kant zette als voorzitter na een racismeschandaal. Daardoor verloor de onderneming veel waarde op de beurs en was Papa John's al enige tijd op zoek naar een koper.

Ultimate Software

Cloudsoftwarebedrijf Ultimate Software wordt overgenomen door een groep investeerders voor 11 miljard dollar en staat voorbeurs meer dan 15 procent hoger. Het bedrijf dat software voor personeelsafdelingen van bedrijven maakt verdwijnt daardoor binnenkort van de beurs.

Verder wachten beleggers op cijfers van Google-moeder Alphabet, die na het slot op Wall Street bekend worden gemaakt. Ook farmaceut Gilead Sciences opent dan de boeken. Later deze week geven ook bedrijven als mediaconcern Viacom, cosmeticamaker Estée Lauder, Walt Disney, modehuis Capri, automakers General Motors en Fiat Chrysler, chipbedrijf NXP en socialmediabedrijf Twitter een kijkje in de boeken.

Fabrieksorders

Kort na opening worden nog gegevens gemeld over de Amerikaanse fabrieksorders en de orders voor duurzame goederen.

Vrijdag sloot de Dow-Jonesindex in New York 0,3 procent hoger op 25.063,89 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 2706,53 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 0,3 procent in op 7263,87 punten.