*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting vlakke opening

maandag 4 februari 2019 14:40

Kwartaalcijfers Alphabet nabeurs.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel vlak.

Daarmee lijken de Amerikaanse beurzen de opwaartse trend van afgelopen vrijdag niet vast te kunnen houden, na het sterke Amerikaanse banenrapport. De Dow realiseerde vorige week zes opeenvolgende weken van winsten, nadat uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in januari met 304.000 banen is gestegen, terwijl werd gerekend op een groei met circa 170.000 banen. De glans van het rapport werd echter deels tenietgedaan door een neerwaartse bijstelling voor de cijfers van december. De banengroei over december werd bijgesteld van 312.000 naar 222.000. Ook de loongroei zakte licht weg naar een overigens nog steeds respectabele groei van 3,2 procent op jaarbasis, maar de groei op jaarbasis van 0,1 procent bleef achter bij de verwachtingen.

"De kracht van het januari-nummer was des te meer verrassend gezien de gedeeltelijke sluiting van de Amerikaanse overheid, waardoor honderden federale werknemers hun maandelijkse salaris niet uitbetaald kregen", zei marktanalist Michael Hewson. "Maar dit kan ook helpen verklaren waarom de data zo sterk waren", voegde hij toe. "Een sprong in deeltijdbanen, die bijzonder sterk was, wordt toegeschreven aan de federale werknemers, die tijdelijk een deeltijdbaan hebben aangenomen ter compensatie van het wegvallen van hun overheidssalaris", aldus Hewson.

Daarnaast kijken beleggers uit naar eventuele ontwikkelingen rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China in aanloop naar de deadline van 1 maart, waarop Washington de tarieven op Chinese importen van plan is te verhogen. "Hoewel er vorige week positieve signalen naar buiten kwamen over de ontmoeting tussen de VS en China, is er niets concreets aangekondigd, waardoor de markt kwetsbaar is", zei marktanalist Alfonso Esparza van Oanda.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten de fabrieksorders geagendeerd.

Olie noteerde maandagmiddag tot 1,1 procent lager.

De euro/dollar noteerde halverwege de middag op 1,1451. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1447 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1454 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Alphabet, de moedermaatschappij van Google, komt maandag nabeurs met cijfers. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs in aanloop naar de publicatie 0,5 procent hoger.

Sysco noteerde voorbeurs 2,7 procent hoger, nadat de distributeur van voedingsmiddelen uit Houston voorbeurs over zijn fiscale tweede kwartaal een beter dan verwachte winst rapporteerde. De aangepaste winst per aandeel van 0,75 dollar lag boven de 0,73 dollar die de markt voorspelde. De omzet van 14,8 miljard dollar was redelijk in lijn met de marktverwachting.

Gilead Sciences publiceert nabeurs tevens kwartaalcijfers. De Amerikaanse biofarmaceut en samenwerkingspartner van Galapagos noteerde voorbeurs 0,5 procent lager.

Ultimate Software steeg voorbeurs 19,0 procent, nadat het concern instemde met de overname door Hellman & Friedman voor 11 miljard dollar.

Papa John's International won 5,0 procent, na het nieuws dat Starboard Value 200 miljoen dollar in de pizzaketen investeert. Starboard CEO Smith wordt ook voorzitter van de keten.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 2.706,53 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het groen op 25.063,89 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 7.263,87 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 04, 2019 08:40 ET (13:40 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.