*

Nieuws Buitenland

Valuta: markt ontbeert richting

woensdag 6 februari 2019 09:30

State of the Union haalt risico op hervatting shutdown niet weg.

(ABM FN-Dow Jones) De state of the Union van de Amerikaanse president Donald Trump bracht vannacht de nodige verzoenende woorden waarin opgeroepen werd tot eenheid in het Congres, ofschoon de president pal bleef staan voor zijn plannen met de Mexicaanse muur. Eind deze maand reist hij af naar Vietnam voor een tweede ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

"Toch gaf Trump in zijn verklaring geen handvatten waar zijn omgeving concreet wat mee zou kunnen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Daarmee is het risico op een hervatting van de shutdown nog zeker niet weg", aldus Boele.

Mocht die shutdown volgende week weer worden hervat dan voorziet zij de nodige druk op de dollar.

Boele zag in de valutamarkt de laatste tijd vooral een gebrek aan richting, mede op basis van uitblijvende doorbraakmomenten in de belangrijkste dossiers, zoals de Brexit en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. "Met niet al te beste cijfers uit Europa zag je de euro maar mondjesmaat onder druk komen te staan, een indicatie dat de markt dergelijk nieuws al voor een belangrijk deel in de eurokoers heeft verwerkt. Voorlopig blijft de valutamarkt onder invloed staan van de politiek", aldus de valutaspecialist.

Boele wees woensdag op de druk op de Australische dollar. De voorzitter van de Reserve Bank of Australia Philip Lowe waarschuwde woensdag voor het risico voor een verzwakking van de economie van zijn land.

De Duitse fabrieksorders over december kwamen op maandbasis onverwacht lager uit. De orders daalden met 1,6 procent op maandbasis. In november werd er op maandbasis nog een daling gerapporteerd van 0,2 procent. De prognose voor december lag op een plus van 0,3 procent. Op jaarbasis daalden de orders met 7,0 procent.

Met dit cijfer is de agenda voor Europa verder leeg. In de Verenigde Staten wordt vandaag uitgekeken naar de arbeidsproductiviteit en de arbeidskosten over het vierde kwartaal van 2018, de handelsbalans over november en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 2 februari.

De productiviteit is naar verwachting met 1,6 procent op kwartaalbasis opgelopen tegen een plus van 2,2 procent een kwartaal eerder. De kosten voor arbeid worden 1,7 procent hoger ingeschat dan in het derde kwartaal, toen de kosten met 1,2 procent opliepen.

De handelsbalans van de Amerikanen laat naar verwachting een tekort zien van 54,3 miljard dollar. In oktober was dit 55,49 miljard dollar. Boele verwacht niet dat dit cijfer invloed gaat hebben, maar dat er wel gekeken wordt naar de balans met China.

Voor de olievoorraden wordt een stijging met 1,4 miljoen vaten voorzien. Een week eerder bedroeg de stijging al bijna 920.000 vaten olie.

Woensdag is het woord aan de vicevoorzitter van de Fed Randal Quarles die een toespraak houdt voor Council for Economic Education Vantage Point Reception in New York.

De euro noteerde woensdag 0,2 procent lager op 1,1385 dollar. De Europese munteenheid noteerde ten opzichte van het Britse pond onveranderd op 0,8803 Britse pond. De Australische dollar zakte woensdag 1,3 procent en kwam daarmee uit op 0,7137 Amerikaanse dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 06, 2019 03:30 ET (08:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.