*

Nieuws Buitenland

Valuta: euro blijft tegenwind ondervinden

vrijdag 8 februari 2019 09:51

Europese munt volgens Saxobank technisch op cruciaal niveau.

(ABM FN-Dow Jones) De valutamarkten bewegen momenteel vooral onder invloed van matige macro-economische data en vooruitzichten, waarbij de euro het ook vrijdag lastig blijft houden.

"De Europese munt bevindt zich op het huidige niveau technisch gezien nog net niet op een kritiek punt, maar veel scheelt het inmiddels niet meer", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank vrijdag tegen ABM Financial News. "Het tweehonderd weeks gemiddelde ligt nu op 1,1325 dollar. Een slot voor vandaag onder de 1,1310 impliceert een oplopend risico aan de onderkant voor de euro, een slot boven de 1,1325 reduceert dat risico en schept ook ruimte aan de bovenkant", aldus Jongbloed.

Voor wat betreft het Britse pond, dat nog altijd gegijzeld is door de Brexit-impasse, verwacht Jongbloed dat één van de iets waarschijnlijkere scenario's, namelijk een uitstel van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, dat nu gepland staat op 29 maart, een opleving kan betekenen voor de Britse munteenheid. "Uitstel zal door de markt worden uitgelegd als de wil bij alle partijen om er echt gezamenlijk uit te komen", aldus de valutahandelaar.

Het is vrijdag macro-economisch gezien verder zeer rustig. In de Verenigde Staten staan zelfs helemaal geen macrocijfers geagendeerd.

Vrijdag bracht Duitsland de handelsbalans over december uit met daarop een gestegen export. Deze nam op maandbasis met 1,5 procent toe, terwijl de import op maandbasis met 1,2 procent opliep. Ten opzichte van december 2017 daalde export echter met 4,5 procent. De import maakte op jaarbasis een pas op de plaats.

Frankrijk publiceerde vanochtend zijn industriële productie over december met een groei op maandbasis van 0,8 procent. Er was een stijging met 0,4 procent voorzien. In november nam de productie nog met 1,5 procent op maandbasis af.

Italië publiceert vandaag over de laatste maand van 2018 ook zijn industriële productie. Hiervoor is geen prognose beschikbaar.

Donderdag bleken de productiecijfers van Duitsland en Spanje over december onder druk te staan. Voor het Duitse cijfer was de krimp bovendien ook nog eens een keer onverwacht.

Met de cijfers van Italië, die om tien uur vanochtend worden verwacht, staan er geen macro-economische data meer op de agenda.

De euro noteerde vrijdag 0,3 procent lager op 1,1336 dollar. De euro stond ook onder druk ten opzichte van het Britse pond. De Europese munteenheid zakte ook in dit geval 0,3 procent en kwam uit op 0,8760 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 08, 2019 03:51 ET (08:51 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.