*

Nieuws Buitenland

Valuta: 1,13 komt voor euro in zicht

maandag 11 februari 2019 09:26

Handelsbesprekingen in Beijing tussen VS en China.

(ABM FN-Dow Jones) De euro lag er maandag ten opzichte van de dollar opnieuw zwak bij. Nadat de Europese munteenheid vorige week nog boven de grens van 1,14 noteerde, komt nu de 1,13 voor de euro in zicht.

Volgens valutaspecialist Stefan Koopman van de Rabobank heeft de verzwakking van de euro te maken met enkele tegenvallende macro-economische cijfers, waaronder uit Duitsland. "Dat zet het sentiment onder druk", aldus Koopman.

Vanochtend wordt in het Verenigd Koninkrijk een grote reeks macro-economische cijfers gepubliceerd, waaronder die over de groei van de Britse economie. "In het derde kwartaal was de groei nog 0,6 procent. Nu wordt er een groei van 0,3 procent voorzien. Wij verwachten een nog iets zwakker cijfer, namelijk 0,2 procent. Een tegenvallend cijfer zal nog meer druk op de Brexit-onderhandelingen zetten", zo meent Koopman.

"Dinsdag wordt een vrij rustige dag, al komt dan wel de NIFB-index in de VS naar buiten", gaf de valutaspecialist aan. "Dit geeft aan hoe het staat gesteld met midden- en kleinbedrijf in de VS en geeft ook een indicatie van de Amerikaanse economie in zijn geheel. Vervolgens staan op woensdag de Britse en Amerikaanse inflatie over januari op de agenda. Voor de Amerikaanse inflatie wordt op jaarbasis een daling voorzien van 1,9 procent naar 1,5 procent. Dat heeft met name te maken met de daling van de olieprijs. Het zal de Federal Reserve weinig uitmaken, want zij hebben al eerder aangegeven dat er een adempauze bij het rentebeleid in acht wordt genomen."

Dit weekend werd bekend dat de Chinese en Amerikaanse onderhandelaars elkaar deze week in Beijing weer zullen ontmoeten. De Chinese vice-premier Liu He zal de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en de Amerikaanse minister van Financiƫn Steven Mnuchin op 14 en 15 februari spreken. De twee kampen proberen een handelsakkoord te bereiken alvorens begin maart het staakt-het-vuren eindigt en de VS importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen zullen verhogen van 10 naar 25 procent. "De Amerikaanse president Donald Trump is niet zo optimistisch over het bereiken van een akkoord, zo liet hij vorige week blijken. Ik ben vooral benieuwd wat Lighthizer over de onderhandelingen gaat zeggen. Hij lijkt wat meer invloed op Trump te kunnen uitoefenen", aldus Koopman.

De euro noteerde maandagmorgen ten opzichte van de dollar 0,1 procent lager op 1,1316.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 11, 2019 03:26 ET (08:26 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.