*

Nieuws Buitenland

'Wall Street opent hoger'

maandag 11 februari 2019 14:40

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York gaan maandag naar verwachting hoger beginnen. Daarmee volgt Wall Street het voorbeeld van de markten in China en Europa. Beleggers kijken onder meer uit naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die later deze week in Peking worden gehouden. De tijdelijke wapenstilstand in het handelsconflict loopt op 1 maart af.

Een topadviseur van het Witte Huis liet weten dat een ontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping op korte termijn nog steeds mogelijk is. Vorige week zei Trump nog dat hij Xi deze maand niet zou ontmoeten om een handelsdeal te sluiten.

Op de Amerikaanse financiële markten worden verder ook de ontwikkelingen rond de brexit en de politieke impasse in Washington over het begrotingsconflict gevolgd. Komende vrijdag verloopt een deadline van een deal voor voorlopige financiering van Amerikaanse overheidsinstellingen. Als er dan geen akkoord ligt tussen de Republikeinen en Democraten kan er een nieuwe shutdown komen.

Tesla

Deze week komen nog macro-economische gegevens over onder meer de inflatie, producentenprijzen, detailhandelsverkopen, industriële productie en een voorlopige raming over het consumentenvertrouwen in de VS van de Universiteit van Michigan. Qua bedrijfsresultaten zijn er publicaties van onder meer aanbiedingensite Groupon, leverancier van netwerkapparatuur Cisco Systems, frisdrankproducenten Coca-Cola en PepsiCo, chipbedrijf Nvidia en tractorbouwer Deere.

De maker van elektrische auto's Tesla lijkt hoger te openen, na een opwaardering van het beleggingsadvies en het koersdoel door Canaccord Genuity. Volgens Canaccord zijn er nu veel minder zorgen rond de productiecapaciteit en de winstgevendheid voor de Model 3 dan voorheen. Bovendien is topman Elon Musk een stuk rustiger geworden, na zijn vreemde gedrag vorig jaar, aldus de analisten. Het advies voor Tesla staat nu op kopen.

Overnames

Ook is er nog wat overnamenieuws. Zo neemt de producent van bijvoorbeeld gereedschap en compressors Ingersoll-Rand voor bijna 1,5 miljard dollar het bedrijf Precision Flow Systems over. Zakenbank Morgan Stanley betaalt 900 miljoen dollar voor het Canadese cloudbedrijf Solium Capital, een beheerder van aandelenplannen en financiële beloningspakketten voor werknemers.

De beurzen in New York lieten vrijdag een wisselend beeld zien. De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 25.106,33 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent, tot 2707,88 punten. Techbeurs Nasdaq ging eveneens 0,1 procent omhoog, tot 7298,20 punten.