*

Nieuws Buitenland

Valuta: geen hervatting shutdown in Verenigde Staten

dinsdag 12 februari 2019 09:45

Monetair beleidsmakers trekken de aandacht.

(ABM FN-Dow Jones) Amerikaanse beleidsmakers zijn een principe-akkoord overeengekomen over de financiering van de grensbeveiliging langs de grens met Mexico waarmee een hervatting van de shutdown is afgewend.

"Dat zorgt voor de korte termijn voor meer stabiliteit, maar de vraag is of die voor de langere termijn haalbaar is", aldus valutahandelaar Dirk Croonen van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News.

Croonen kijkt dinsdag tegen een rustige en afwachtende valutamarkt aan, die nog altijd wordt gedomineerd door de thema's die al maanden spelen, zoals de handelsvete tussen de verenigde Staten en China en Brexit.

Croonen wees dinsdag met betrekking tot de handelsvete op de opgelopen dollar. "De landen moeten er deze maand uitkomen, omdat de zogeheten wapenstilstand tot het einde van deze maand duurt. Als op 1 maart China en VS geen handelsakkoord op tafel hebben kunnen krijgen, worden de nieuwe handelstarieven van kracht. Niets lijkt nog zeker en dat zorgt voor een zekere vlucht naar de dollar als safe haven", aldus Croonen.

Voor vandaag kan de markt in elk geval zijn aandacht richten op twee prominente centrale bankiers, waarbij Jerom Powell net iets meer in de schijnwerpers staat. "Er werd enige tijd gedacht dat de Federal Reserve het voor de rest van 2019 wel voor gezien zou houden als het om renteverhogingen ging, maar die opvatting heeft zich in de voorbije weken wat gewijzigd. Door verschillende marktpartijen wordt nu toch rekening gehouden met een verhoging dit jaar en met een speech van Powell is het goed om op zinspelingen in die richting te letten", aldus Croonen.

Croonen verwacht later in de week vooral dynamiek naar aanleiding van de inflatiecijfers van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en diverse groeicijfers over het vierde kwartaal van 2018 van diverse eurolanden en Japan.

China heeft in januari zowel meer geĆ«xporteerd als geĆÆmporteerd, aldus een functionaris van het Chinese ministerie van Handel dinsdag.

De Amerikanen kennen vandaag een bescheiden agenda. Vanmiddag vroeg komt het ondernemersvertrouwen binnen het kleinbedrijf over januari naar buiten. Due daalt naar verwachting naar 102,0 van 104,4 in december.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell houdt dinsdag een rede bij het Hope Enterprise Corporation Rural Policy Forum.

Van de Federal Reserve treedt de voorzitter van de bank van Cleveland Loretta Mester aan voor een redevoering op de Xavier University.

Mark Carney, de topman van de Bank of England, houdt zijn rede van vandaag over de ontwikkelingen in de mondiale economie.

Later op de dag verschijnt van de OPEC het maandrapport over de oliemarkt.

De euro noteerde dinsdag vlak op 1,1279 dollar. Eind vorige week stond er nog 1,1330 dollar op het bord. De euro kostte dinsdag 0,8763 Britse pond, een verlies van 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 12, 2019 03:45 ET (08:45 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.