*

Nieuws Buitenland

Valuta: dollar weer wat onder druk

woensdag 13 februari 2019 10:01

Handelsgeschil en Brexit-besprekingen domineren valutamarkt.

(ABM FN-Dow Jones) Het gaat op de valutamarkten in de rest van deze week vooral om de hervatting van het overleg tussen de Verenigde Staten en China over hun handelsgeschil. De markt is inmiddels voorzichtig optimistisch over het verloop daarvan en daarmee kreeg de dollar, de laatste dagen behoorlijk in de lift, het toch even lastig.

"Er is iets meer optimisme ontstaan rondom deze besprekingen", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "De onderhandelingen duren ondertussen ook al zo lang dat verlangend wordt uitgezien naar een doorbraak. Met dat optimisme is de dollar als veilige haven de afgelopen vierentwintig uur wat minder gewild", aldus Boele.

De Chinese president Xi Jinping zal vrijdag de Amerikaanse handelsdelegatie ontmoeten. Dit schreef de South China Morning Post woensdag op basis van bronnen. Donderdag en vrijdag onderhandelen de twee kampen in Beijing. De Amerikaanse handelsdelegatie bestaat onder meer uit handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiƫn Steven Mnuchin. Er is vooralsnog geen datum bekend dat Xi de Amerikaanse president Donald Trump ontmoet.

Boele wees woensdag ook op het technische aspect dat de euro omgeeft, waarbij opvalt dat de munt erg veel moeite heeft om onder de 1,1300 dollar te blijven. "Daarmee staat de beweging in de euro/dollar bloot aan deels politiek en handel en deels aan technische aspecten", zei de valutaspecialist woensdag.

In de Verenigde Staten moet nog een handtekening worden gezet om de hervatting van de shutdown definitief van tafel te krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump is persoonlijk niet al te content met het alternatief voor een muur langs de grens met Mexico, maar hij moet ook rekening houden met zijn kiezersachterban, waarmee het waarschijnlijk is dat hij zich bij de aanleg van een hekwerk neerlegt.

"Een ander dossier dat maar geen doorbraak heeft opgeleverd, is natuurlijk dat van de Brexit. Daarover is momenteel geen nieuws naar voren getreden, maar dat kan met de aankomende besprekingen in het Verenigd Koninkrijk en de diverse stemmingen veranderen", aldus Boele.

In het Verenigd Koninkrijk wordt deze week verder gepraat op diverse niveaus over de verschillende aspecten die de Brexit omgeven, waarvan de backstop voor de grens met Noord-Ierland verreweg de belangrijkste is.

De Riksbank hield het belangrijkste rentetarief woensdag ongewijzigd op 0,25 procent negatief en zei in een commentaar dat het monetaire beleid met voorzichtigheid moet worden uitgevoerd. De Zweedse kroon liep woensdag na bekend worden van het rentebesluit ten opzichte van de euro op.

Vandaag volgt dan nog de International Energy Agency met zijn maandrapport,

De Britten publiceren woensdag de producenten- en consumentenprijzen over januari. Deze worden ingeschat op een respectievelijk daling met 0,2 procent op maandbasis en een daling met 0,7 procent. In december daalden de producentenprijzen al met 1,0 procent, terwijl de consumentenprijzen nog een stijging lieten zien van 0,2 procent.

Later op de ochtend volgt de industriƫle productie van de eurozone over december. Die 0,3 procent lager uit te komen dan een maand eerder. In november nam de productie al met 1,7 procent af. Op jaarbasis wordt een daling met 3,0 procent verwacht tegen een afname met 3,3 procent in november ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De Amerikanen publiceren vanmiddag de inflatiedata over januari waarvoor op maandbasis 0,1 procent wordt voorzien tegen een daling van de consumentenprijzen in december met 0,1 procent. Op jaarbasis wordt een inflatie verwacht van 1,5 procent tegen 1,9 procent een jaar eerder. De kerninflatie komt naar verwachting uit op 0,2 procent op maandbasis, gelijk aan een maand eerder. Op jaarbasis wordt op dit niveau 2,1 procent verwacht tegen 2,2 procent een maand eerder.

Boele gaf aan dat een tegenvallend cijfer ook direct iets zegt over de kans dat de Federal Reserve dit jaar de rente nog een keer opwaarts bijstelt. "Er wordt in de markt de laatste tijd toch weer op gezinspeeld. Wij denken dat de Fed het voor dit jaar per saldo de rente laat voor wat deze is", aldus Boele.

De olievoorraden volgen in de tweede helft van de middag en betreffen de week die eindigde op 9 februari. Verwacht wordt een stijging met 2,1 miljoen vaten tegen een toename met 1,263 miljoen vaten een week ervoor.

Er treden vandaag twee prominenten van de Federal Reserve op. Om te beginnen Loretta Mester van de Federal Reserve van Cleveland. Zij doet dat op een conferentie van de universiteit van Kentucky. Nummer twee betreft Patrick Harker, voorzitter van de Federal Reserve van Philadelphia.

Boele kijkt vandaag voor uit naar het verhaal van Mester, die recent iets meer opschoof naar de milder gestemde zijde van de Fed-bestuursleden.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,1321 dollar, waar dinsdag nog onder de 1,1280 dollar werd genoteerd. De euro kostte 0,8775 Britse pond, een verlies van 0,1 procent. Ten opzichte van de Zweedse kroon zakte de Europese munteenheid 0,4 procent naar 10,4449 Zweedse kroon. Met het oog op de economische ontwikkelingen en perspectieven van Zweden beoordeelt Boele de Zweedse munt nog altijd als bijzonder opvallend ondergewaardeerd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 13, 2019 04:01 ET (09:01 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.