*

Nieuws Buitenland

Olieprijs zet opmars voort

woensdag 13 februari 2019 20:36

Positieve reactie op mogelijke Saoedische productiebeperking.

(ABM FN-Dow Jones) Olie is woensdag opnieuw duurder geworden, in reactie op een mogelijke Saoedische productiebeperking.

Een maart-future voor een vat ruwe olie steeg 1,5 procent, ofwel 0,80 dollar, tot 53,90 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Khalid al-Falih, de energieminister van Saoedi Arabiƫ, zei in een interview met de Financial Times dat het land bereid is de productie verder te verlagen. Het land wil in maart de productie met 500.000 vaten per dag terugbrengen naar 9,8 miljoen vaten per dag. Deze opmerkingen hadden dinsdag al een positieve invloed op de olieprijs en dat werd woensdag voortgezet.

Een groter dan verwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden vorige week had geen invloed op de olieprijs.

In de week eindigend op 8 februari stegen de voorraden ruwe olie met 3,6 miljoen vaten tot 450,8 miljoen vaten. Vooraf werd gerekend op een stijging met 2,1 miljoen vaten.

De vraag naar olie in 2019 groeit vermoedelijk in een stabiel tempo, zo schreef het Internationaal Energieagentschap (IEA) woensdag in zijn maandrapport over de oliemarkt.

Net als in januari rekent het IEA op een groei van de olievraag met 1,4 miljoen vaten per dag. "Dit wordt ondersteund door lagere olieprijzen en de start van petrochemische projecten in China en de Verenigde Staten", aldus de energiewaakhond.

Maar, zo waarschuwt het IEA, "De mondiale groeivertraging zal opwaarts potentieel [voor de groeivraag] beperken."

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 13, 2019 14:36 ET (19:36 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.