*

Nieuws Buitenland

Valuta: markten nemen zeer afwachtende houding aan

donderdag 14 februari 2019 10:40

Alles draait om handelsvete Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) Donderdag beginnen de besprekingen tussen China en de Verenigde Staten over hun handelsconflict. Uiterlijk 1 maart moeten de twee landen er uit zijn, anders wordt, conform het dreigement van de VS een aantal importheffingen fiks verhoogd van 10 naar 25 procent. Ondertussen neemt het ongeduld in het Brexit-complex steeds meer de overhand.

"We hebben momenteel te maken met een zeer afwachtend klimaat op de valutatmarkten", aldus valutahandelaar Camille Faber van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Stel dat de Amerikanen er met China uitkomen dan voorzien we een verzwakking in de dollar. De munt geldt nu als een veilige haven in geval van onzekerheid, waar nu sprake van is. Als die wegvalt lijken beleggers bereid tot meer risico en zullen naar verwachting hun dollars inwisselen voor risicovollere valuta's. De Chinese yuan veert naar onze verwachting in dat geval op", aldus Faber.

De Chinese president Xi Jinping zal vrijdag een Amerikaanse handelsdelegatie ontmoeten onder leiding van handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiƫn Steven Mnuchin. Dat schreef de South China Morning Post woensdag op basis van bronnen.

Faber zag donderdag de euro weer onder de 1,1300 dollar noteren, een niveau waar de munt de laatste dagen flink mee stoeit en niet zelden weer boven sluit. "Zeer recent zagen we de munt technisch afketsen op 1,1250 dollar", aldus Faber.

Japan publiceerde donderdagochtend vroeg een voorlopige groei van de economie over het vierde kwartaal die 0,3 procent bedroeg, gelijk aan de prognose.

De handelsbalans van China liet over vorige maand een positief beeld zien: de export steeg en ook duidelijk meer dan verwacht. De import liet een afname zien, maar de daling was veel lager dan voorzien.

Duitsland maakte in een voorlopige meting in het vierde kwartaal op kwartaalbasis geen groei door. Er was een groei van 0,1 procent voorzien.

Aan het eind van de ochtend volgt de voorlopige groei van de economie over het vierde kwartaal van 2018 van de eurozone. Deze wordt ingeschat op 0,2 procent op kwartaalbasis, gelijk aan een kwartaal eerder.

In de Verenigde Staten gaat het vandaag over detailhandelsverkopen over december vorig jaar, de wekelijkse steunaanvragen, producentenprijzen over januari en bedrijfsvoorraden over november.

De detailhandelsverkopen komen volgens economen op maandbasis 0,1 procent hoger uit tegen een plus van 0,2 procent in november. Zonder de autoverkopen is de stijging naar verwachting eveneens 0,1 procent. In november lag de groei hier op 0,2 procent op maandbasis.

De wekelijkse steunaanvragen betreffen de week die eindigde op 9 februari. De verwachting ligt op 225.000 aanvragen tegen 234.000 in de week die eindigde op 2 februari.

De Amerikaanse producentenprijzen zijn op maandbasis naar verwachting met 0,1 procent opgelopen tegen een daling met 0,2 procent in december vorig jaar. Zonder voedsel en energie mee te rekenen komt de stijging van deze prijzen naar verwachting 0,2 procent hoger uit, terwijl in december zich hier een daling aftekende van 0,1 procent.

De groothandelsvoorraden, weken uitgesteld als gevolg van de shutdown, komen over november naar verwachting 0,2 procent hoger uit. In oktober vorig jaar was er sprake van een stijging met 0,6 procent.

Later op de middag houdt de voorzitter van de Federal Reserve van Philadelphia Patrick Harker weer een lezing, maar nu bij een conferentie van de MBA Student Association.

De euro noteerde donderdag op 1,1265 dollar, een plus van 0,1 procent. Ten opzichte van het Britse pond steeg de Europese munt 0,2 procent naar 0,8779 Britse pond. De Chinese yuan leverde donderdag 0,3 procent in.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 14, 2019 04:40 ET (09:40 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.