*

Nieuws Buitenland

Uitgelicht: cijfers Wessanen positief ontvangen

vrijdag 15 februari 2019 19:40

Outlook geen reden tot juichen.

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Wessanen spoot afgelopen week omhoog, na publicatie van meevallende resultaten. Voorafgaand aan de cijfers daalde de koers juist hard, na verschillende kritische analistenrapporten.

In aanloop naar de cijfers bleken diverse analisten nog negatief gestemd over Wessanen. Zo zette Kempen een week eerder het aandeel op de verkooplijst, omdat wordt getwijfeld aan de positionering van Wessanen. Kempen denkt dat de grootste merken van Wessanen marktaandeel zullen verliezen. Door de negatieve stemming onder analisten kwam het aandeel recent weer flink onder druk te staan. Vorig jaar presteerde het aandeel ook al slecht, nadat het bedrijf liet weten dat de resultaten over 2018 zouden tegenvallen.

De totale omzet van Wessanen steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis van 152,6 miljoen euro naar 160,6 miljoen euro. De eigen merken lieten een autonome groei van 5,9 procent zien, gedreven door een reclamecampagne in Frankrijk.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBITE) steeg van 10,1 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2017 naar 14,8 miljoen euro het afgelopen kwartaal. Onder de streep resteerde een nettowinst van 10,6 miljoen euro, tegenover 7,2 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

ING sprak van meevallende cijfers, maar vroeg zich af of de resultaten een keerpunt zijn, of een korte onderbreking in een langetermijntrend.

"De omzet in de het laatste trimester groeide zoals verwacht [maar] de bedrijfswinst steeg echter tot 14,8 miljoen euro, terwijl gemikt werd op 11 miljoen euro", stelden de analisten van KBC Securities.

Dat bracht volgens KBC de marge voor heel 2018 op 9,2 procent, veel hoger dan de ramingen.

KBC Securities hield vast aan het koopadvies voor Wessanen, met een koersdoel van 14,50 euro. Volgens de analisten is er geen reden dat Wessanen met een korting van 30 procent ten opzichte van zijn sectorgenoten moet noteren.

Volgens analisten van IEX Group lijkt het bedrijf de negatieve spiraal te doorbreken. Waar de opbrengsten uit eigen merken in het tweede en derde kwartaal nog krompen, werd er in het vierde kwartaal een groei gerealiseerd van krap zes procent.

Toch blijft Wessanen terughoudend over de toekomst. Voor het huidige boekjaar voorziet Wessanen een lage tot gematigde groei van de eigen merken. Daarnaast rekent het bedrijf op een verdere krimp van de private labels.

"Met name de speciaalzaken in voeding hebben het lastig met een kleine volumekrimp van 2 procent en dit zijn precies de winkels waar de merken van Wessanen voornamelijk in de schappen liggen", aldus de marktvorsers van IEX. "De kleine speciaalzaken hebben er simpelweg last van dat de grote supermarkten ook steeds meer biologische voeding in hun assortiment opnemen." IEX handhaafde het Neutraal advies op Wessanen.

Beleggers bleken zeer te spreken over de kwartaalresultaten en deze werden op de dag van de cijferpublicatie dan ook beloond met een koerswinst van ruim negentien procent. Een dag later schreef Wessanen opnieuw ruim zes procent aan beurswaarde bij, maar later in de week wilden beleggers toch wat winst van tafel halen.

Volgens ABN AMRO is het koopmoment inmiddels ook voorbij. Analist Robert Jan Vos verlaagde zijn advies naar Houden, net als het koersdoel dat van 11,00 naar 10,00 euro ging. De outlook gaf weinig reden tot gejuich, aldus de analist. ABN AMRO verlaagde de ramingen voor 2019 en 2020 met 2 tot 8 procent.

Het aandeel Wessanen sloot vrijdag op 9,13 euro, waardoor er op weekbasis een winst restte van 19,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 15, 2019 13:40 ET (18:40 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.