*

Nieuws Buitenland

Uitgelicht: Arcadis beloond voor solide resultaten

vrijdag 15 februari 2019 19:46

Pijnpunt Brazilië deert beleggers niet.

(ABM FN-Dow Jones) Arcadis werd deze week beloond voor solide resultaten, waarbij vooral de positieve ontwikkeling van de kasstroom en de nettoschuld opvielen, net als de handhaving van het dividend. De aanhoudende problemen in Brazilië brachten beleggers niet van hun stuk; het aandeel Arcadis steeg op weekbasis liefst 31,3 procent.

"Er valt niet te ontkennen dat 2018 een uitdagend jaar is geweest voor Arcadis maar we zijn tevreden met de groei in de meeste van onze bedrijven, het versterken van de balans en de acties die we hebben ondernomen om onze prestaties te verbeteren. Onze strategie richting 2020 is helder en we hebben er vertrouwen in dat onze inspanningen in 2018 dit jaar verder hun vruchten zullen afwerpen", zei CEO Peter Oosterveer in een toelichting.

Arcadis presteerde over heel 2018 conform verwachting. Het ingenieursbedrijf rekende op een autonome groei en een bedrijfsresultaat (EBITDA) dat in lijn zou zijn met 2017.

De netto-omzet steeg afgelopen jaar met 1 procent naar 3.256 miljoen euro. Autonoom was sprake van een groei van 4 procent. De EBITDA verbeterde licht, van 200 miljoen naar 204 miljoen euro. Operationeel zag Arcadis het resultaat (EBITA) met 5 procent dalen van 186 miljoen tot 177 miljoen euro. De bijbehorende marge zwakte af van 7,6 tot 7,3 procent.

In het vierde kwartaal bleken de resultaten gemengd wanneer afgezet tegen de marktverwachting, maar in het algemeen solide en neigend naar positief, vonden analisten van ING. Zo steeg de netto-omzet steeg van 595 miljoen naar 607 miljoen euro, of een autonome stijging van 2 procent. De gemiddelde analistenconsensus lag op 604 miljoen euro en ING rekende op 590 miljoen euro.

Het operationeel resultaat (EBITA) daalde van 51 miljoen naar 44 miljoen euro in het vierde kwartaal; een daling van 14 procent op jaarbasis. De markt ging uit van 45 miljoen euro en ING van 41 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) bleef stabiel op 51 miljoen euro.

Zeer sterke kasstroom en dalende schuld

De vrije kasstroom ontwikkelde zich in 2018 positief en steeg van 98 miljoen naar 149 miljoen euro. Het werkkapitaal daalde van 16,9 naar 15,1 procent van de omzet. De zogeheten debiteurendagen (DSO) daalden van 89 naar 80 dagen tussen het derde en vierde kwartaal van 2018. De nettoschuld nam op jaarbasis met 18 procent af met een schuldratio van 1,7 procent. Daarmee blijft Arcadis ruim onder de convenanten van 3,0.

Analisten van Kepler Cheuvreux waren te spreken over de "zeer sterke" kasstroom en schuldreductie. De broker houdt dan ook vast aan de lange termijn visie en handhaaft het koopadvies.

ING stelt dat de problemen met het werkkapitaal waar Arcadis in het verleden mee kampte, lijken verdwenen, iets dat wordt onderstreept door de sterker dan verwachte kasstroomontwikkeling en de lagere nettoschuld. Omdat het aandeel is ondergewaardeerd, houden de analisten vast aan hun koopadvies.

Brazilië blijft lastig maar verbetering in zicht

Veel aandacht in de cijfers was er voor de ontwikkelingen in Brazilië nadat Arcadis in het derde kwartaal van 2018 nog 53 miljoen euro afschreef op de ALEN-activiteiten. Het bedrijf stelde in een toelichting dat het sentiment sinds de presidentsverkiezingen in het Zuid-Amerikaanse land is verbeterd, maar dat concrete vooruitgang nog moet komen.

In 2018 had Arcadis te kampen met diverse tegenslagen; het project liep een vertraging op van meer dan zes maanden en de investeringen stegen flink. In het vierde kwartaal bedroeg het operationele verlies bij de tak 3 miljoen euro. Dat verlies denkt Arcadis in 2019 terug te dringen om in de tweede helft van het jaar break-even te kunnen draaien. De planning is dat Arcadis met een desinvestering afscheid neemt van de energie-activiteiten, zodra deze allemaal operationeel zijn. Arcadis verwacht dat dit in 2019 staat te gebeuren.

Dat is volgens ING te optimistisch. Brazilië blijft een lastig verhaal, menen de analisten. "Het dossier kan nog niet dicht en ondanks dat Arcadis een investeringsbank in de arm heeft genomen, twijfelen we of het ALEN probleem in 2019 wordt opgelost." ING rekent dan ook op verdere verliezen en vertragingen.

Dit jaar stappen zetten met strategie

In 2019 hoopt Arcadis verdere vooruitgang te boeken met zijn strategische doelen voor 2020. Naast een margedoelstelling van 8,5 tot 9,5 procent mikt het concern voor 2020 onder meer op omzetgroei en verdere kostenoptimalisatie. Met die strategie zit het volgens de analisten van ING wel goed, hoewel de wederopbouw van de organisatie nog niet is afgerond en dit nog veel inspanningen van het management zal vergen.

De handhaving van het dividend op 0,47 euro per aandeel was positief want ING rekende op een dividendvoorstel van 0,39 euro. Beleggers leken hier ook blij mee en beloonden het aandeel Arcadis deze week dan ook met een flinke toename van de beurswaarde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 15, 2019 13:46 ET (18:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.