*

Nieuws Buitenland

Olieprijs opnieuw hoger gesloten

vrijdag 15 februari 2019 20:42

Weekwinst van ruim vijf procent.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is vrijdag opnieuw hoger gesloten, waardoor er op weekbasis een winst restte van ruim vijf procent.

Signalen van een krapper aanbod en vooruitgang in de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten speelden de olieprijzen in de kaart.

Een deal is er nog niet en de gesprekken zijn voor deze week afgerond. Het Witte Huis meldde dat de besprekingen in aanloop naar de deadline op 1 maart voortgezet zullen worden.De gesprekken lopen volgens de Amerikaanse president Donald Trump "extreem goed" en de twee kampen zijn dichterbij een deal dan ooit. Over de relatie met China bleek hij eveneens goed te spreken tijdens een toespraak op vrijdagmiddag. Vooruitgang in de handelsgesprekken kan de vraag naar energie van twee grootste economieƫn stuwen, zo wordt voorzien.

In de afgelopen week zagen de olieprijzen zich eveneens gesteund door een rapport van oliekartel OPEC, waaruit bleek dat de olieproductie in januari gemiddeld met bijna 800.000 vaten per dag is afgenomen. Met deze afname produceerde het kartel in totaal gemiddeld 30,81 miljoen vaten olie per dag.

Saoedi-Arabiƫ, verreweg de belangrijkste lidstaat van de OPEC, nam van dit aantal vorige maand gemiddeld 350.000 vaten per dag voor zijn rekening. Het land zei volgens de Financial Times de productie te verlagen tot ongeveer 9,8 miljoen vaten per dag in maart. Dat is meer dan beloofd.

"OPEC is succesvol geweest in het terugbrengen van de productie sinds de piek in november vorig jaar", concludeerde strateeg Bjarne Schieldrop van SEB Markets.

Uit het wekelijkse rapport van oliedienstverlener Baker Hughes bleek vrijdag dat het aantal actieve boortorens in Amerika vorige week opnieuw is gestegen met drie tot 857 torens. Opvallend genoeg daalde het aantal actieve boortorens in Texas en New Mexico, de gebieden waar doorgaans het meest wordt geboord.

Een maart-future voor een vat ruwe olie steeg vrijdag op de New York Mercantile Exchange 2,2 procent, ofwel 1,18 dollar, tot 55,59 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 15, 2019 14:42 ET (19:42 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.