*

Nieuws Buitenland

BHP boekt hogere winst

dinsdag 19 februari 2019 08:17

Interim-dividend mijnbouwer stabiel.

(ABM FN-Dow Jones) BHP Group heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een 87 procent hogere nettowinst geboekt, terwijl de mijnbouwer zijn interim-dividend ongewijzigd liet, aangezien het bedrijf een solide kasstroom genereert uit zijn mijn- en olievelden. Dit bleek dinsdag voorbeurs tijdens de publicatie van de halfjaarcijfers van 's werelds grootste mijnbouwer op basis van marktwaarde.

BHP boekte in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een winst van 3,76 miljard dollar, in vergelijking met 2,02 miljard dollar vorig jaar. In dezelfde periode een jaar eerder werd het nettoresultaat gedrukt door een eenmalige last van 2 miljard dollar, vanwege de Amerikaanse belastingherzieningen.

De winst zag zich het afgelopen halfjaar tevens gesteund door de sterke oliemarkt. BHP's gemiddelde prijs voor een vat olie steeg met 29 procent, terwijl de prijs voor aardgas en vloeibaar aardgas met achtereenvolgens 12 procent en 36 procent steeg. De olie- en gasdivisie is goed voor circa een vijfde van de omzet van de mijnbouwer.

De onderliggende winst uit voortgezette activiteiten daalde daarentegen met 8 procent tot 4,03 miljard dollar. Vooraf door The Wall Street Journal geraadpleegde analisten rekenden op een aangepast resultaat van 4,21 miljard dollar.

Het bedrijf handhaafde zijn interim-dividend op 0,55 dollar per aandeel. Eind vorige maand keerde de mijnbouwer een speciaal dividend uit aan aandeelhouders van 1,02 dollar per aandeel, wat werd gefinancierd met de verkoop van zijn Amerikaanse schalie-activiteiten ter waarde van meer dan 10 miljard dollar.

Outlook

Het bedrijf zei dat vanwege de ongeplande operationele uitval in de eerste helft van het jaar de productiviteit in het hele boekjaar op jaarbasis waarschijnlijk vrijwel gelijk zal zijn.

"Een sterke tweede helft zal naar verwachting de impact van operationele uitvlak in de eerste helft van het boekjaar gedeeltelijk compenseren", zei CEO Andrew Mackenzie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 19, 2019 02:17 ET (07:17 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.