*

Nieuws Buitenland

Update: Kendrion houdt vast aan doelen middellange termijn

dinsdag 19 februari 2019 09:10

Laatste maanden 2018 verdere omzetdaling.

(ABM FN-Dow Jones) Kendrion heeft in de laatste maanden van 2018 de omzet stevig zien teruglopen. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de cijfers van de specialist in elektromagneten.

Als een verrassing kwamen de cijfers vermoedelijk niet voor beleggers.

Kendrion verlaagde bij de cijfers over het derde kwartaal de verwachting van een onderliggende EBITA-marge van 10 procent vanaf het einde van 2018 naar "meer dan 9 procent". Tevens werd voor de omzet verwacht dat deze licht onder het niveau van 2017 van 461,8 miljoen euro zou uitkomen, als gevolg van de tegenwind in de automotivesector.

Dinsdag sprak CEO Joep van Beurden van een "uitdagender tweede jaarhelft".

Vooral bij Automotive werd de tegenwind heviger, zei Van Beurden tegen ABM Financial News. Dat was "marktgerelateerd", aldus de topman die onder meer wees op de slechte autocijfers uit China. Maar ook Brexit en het handelsconflict eisen hun tol. Dit alles zorgde voor "een downturn" in autotmotive.

"En we zijn nog niet van de ellende af", erkende Van Beurden. De tegenwind zal in ieder geval ook nog de eerste helft van 2019 aanhouden.

Een stuk optimistischer is volgens de CEO het beeld bij Industrial. Daar ging het afgelopen jaar "juist erg goed". Wel denkt de topman dat ook hier "iets meer druk" komt in 2019.

Per saldo is Van Beurden dan ook blij met de resultaten, die laten zien dat de maatregelen die Kendrion doorvoerde "om tegen een stootje te kunnen", ook daadwerkelijk effect sorteren.

Inmiddels zijn de grootste kostenbesparingen achter de rug, maar dat wil niet zeggen dat Kendrion niet blijft sturen op meer efficiency, bijvoorbeeld door de fabrieken beter te laten samenwerken.

"Je wilt kosten besparen waar je kan", aldus Van Beurden. "Maar we blijven gericht op de lange termijn [met investeren]", voegde hij toe.

Inmiddels heeft Kendrion in de afgelopen drie jaar voor in totaal 18,4 miljoen euro aan jaarlijkse besparingen gerealiseerd.

Resultaten

In heel 2018 behaalde Kendrion een 3 procent lagere omzet van 449 miljoen euro, wat een nettowinst van 22,6 miljoen euro betekende. De genormaliseerde EBITA bedroeg 35,4 miljoen euro met een bijhorende marge van 7,9 procent.

Aandeelhouders kunnen over 2018 een dividend tegemoet zien van 0,87 euro per aandeel. Dat is gelijk aan het dividend over 2017.

In het vierde kwartaal daalde de omzet met 7 procent naar 101,9 miljoen euro.

Volgens de analisten van ING zou Kendrion afgelopen kwartaal een omzet hebben behaald van 104,0 miljoen euro, een daling van 5,0 procent op jaarbasis.

De genormaliseerde EBITA-marge daalde van 5,6 naar 4,2 procent.

Netto verdiende Kendrion in het afgelopen kwartaal 2,2 miljoen euro, tegenover 3,7 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2017. Volgens ING zou er 2,5 miljoen euro restten.

Doelen gehandhaafd

In 2023 rekent de onderneming nog altijd op een rendement op de investeringen, de ROI, van tenminste 20 procent met een EBITDA-marge van meer dan 15 procent.

In 2018 eindigde de ROI op 12,4 procent en de EBITDA-marge op 13 procent, zei CFO Jeroen Hemmen.

CEO Van Beurden kijkt met vertrouwen naar de toekomst, "ondanks de economische vooruitzichten op de korte termijn".

Erg positief noemde de topman dat Kendrion afgelopen jaar "significant meer orders" voor automotive binnenhaalde dan de omzet in 2018 was. "Dat betekent dat je op termijn zult groeien", aldus Van Beurden. Wel duurt het een paar jaar voor deze nieuwe orders effect zullen sorteren.

Update: om toelichting CEO en CFO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 19, 2019 03:10 ET (08:10 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.