*

Nieuws Buitenland

Olieprijs hoger gesloten

woensdag 20 februari 2019 20:42

Markt kijkt uit naar wekelijkse olievoorradenrapport Amerikaanse EIA.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, vanwege optimisme over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.

Vanwege het optimisme over een handelsakkoord bereikte de olieprijs de afgelopen dagen zijn hoogste niveau in drie maanden. Volgens Trump verliepen de gesprekken afgelopen week "erg goed" en is 1 maart "geen magische datum". Indien er op die datum geen handelsdeal ligt, dreigen de VS met het verhogen van importheffingen van 10 naar 25 procent.

Daarnaast haalde de markt steun uit signalen dat het mondiale aanbod krimpt, vanwege de door OPEC geleide productieverminderingen.

Amerikaanse statistieken leidden echter tot druk: "Een stijgend aanbod in de Verenigde Staten en een vertraging van de wereldwijde economische groei beperken de prijsstijgingen, veroorzaakt door de productieverminderingen van de OPEC", zei analist Dean Popplewell van Oanda.

De Amerikaanse Energy Information Administration zei dinsdag in zijn maandelijkse rapport te verwachten dat de olieproductie van de zeven grootste Amerikaanse schalieproducenten in maart met 84.000 vaten per dag zal stijgen tot 8,4 miljoen vaten per dag. Donderdag publiceert het agentschap zijn wekelijkse olievoorraden rapport.

De olieprijzen zijn sinds het begin van dit jaar gestegen door de productieverminderingen van de OPEC, die grotendeels werden gedragen door de feitelijke leider van het kartel, Saoedi Arabiƫ. De OPEC en tien partnerproducenten, onder leiding van Rusland, kwamen eind vorig jaar overeen om de ruwe olieproductie gedurende de eerste helft van dit jaar met 1,2 miljoen vaten per dag te verminderen. Recente maandelijkse olierapporten van zowel de OPEC als het Internationaal Energie Agentschap bevestigden dat de OPEC en partners zich grotendeels aan hun beloften om de productie te verminderen houden.

Een april-future voor een vat ruwe olie steeg woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,3 procent, ofwel 0,71 dollar, tot 57,16 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 20, 2019 14:42 ET (19:42 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.