*

Nieuws Buitenland

Update: Fed pauzeert met renteverhogingen - notulen

woensdag 20 februari 2019 20:56

Amerikaanse centrale bank maakte zich zorgen over vertraging economische groei.

(ABM FN-Dow Jones) Een aantal functionarissen van de Federal Reserve drukten hun bezorgdheid uit over de risico's voor de Amerikaanse economische groei, wat hen ertoe aanzette om een halt toe te roepen aan renteverhogingen. Dit bleek woensdag uit de notulen van de laatste rentevergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC).

Uit de notulen bleek dat de Amerikaanse centrale bank tijdens de bijeenkomst in twee kampen was verdeeld over toekomstige renteverhogingen.

Eén kamp van "verschillende" ambtenaren was van mening dat renteverhogingen alleen nodig zijn als de inflatie hoger uitkomt dan de basisvoorspelling. "Verschillende" andere functionarissen vonden echter dat een renteverhoging later dit jaar gepast zou zijn als economie zich zoals verwacht zou evolueren.

Fed-functionarissen stelden dat de ommekeer in het beleid - in december werd nog uitgegaan van twee renteverhogingen in 2019 - nodig was omdat de economische vooruitzichten vanaf het begin van het jaar onzekerder waren geworden.

Tijdens de tweedaagse beleidsvergadering werd tevens gesproken over de [economische] omstandigheden, waaronder de centrale bank de afbouw van zijn portefeuille aan obligaties en andere activa ter omvang van 4 biljoen dollar zou kunnen vertragen of afronden.

De Fed gaf aan verrast te zijn door de zorgen onder investeerders omtrent de balans van de centrale bank. De Fed-functionarissen merkten op dat de aanhoudende vermindering van activia-posities van de Federal Reserve het afgelopen jaar soepel zijn verlopen zonder significante effecten op de financiële markten.

Eind januari handhaafde de Federal Reserve zoals verwacht zijn belangrijkste rentetarief. De zogenoemde federal funds rate werd gehandhaafd op 2,25 tot 2,50 procent.

De centrale bankiers lieten in hun begeleidende verklaring de passage weg die suggereert dat er meer renteverhogingen aan komen en benadrukte dat ze geduldig zullen zijn voordat er nieuwe stappen worden gezet.

"Gezien de mondiale economische en financiële ontwikkelingen en gematigde inflatieverwachtingen, zal de Commissie geduldig zijn in het bepalen welke toekomstige aanpassingen aan de federal funds rate passend kunnen zijn", luidde de verklaring.

Ook meldde de Fed bereid te zijn om "enige van de details" van de afbouw van de balans aan te passen indien nodig. De Fed is bezig om de obligaties die tijdens de crisisjaren zijn opgekocht geleidelijk niet meer te verlengen, waardoor er liquiditeit uit de markt verdwijnt.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 20, 2019 14:56 ET (19:56 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.