*

Nieuws Buitenland

Wall Street licht hoger gesloten

woensdag 20 februari 2019 22:04

Notulen Fed wijzen op pauze renteverhogingen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index won 0,2 procent tot 2.784,70 punten, de Dow Jones index steeg 0,2 procent tot 25.954,44 punten en de Nasdaq sloot vlak op 7.489,07 punten.

Wall Street had in aanloop naar de publicatie van de de Fed-notulen en in afwachting van resultaten van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China moeite richting te bepalen.

Wat de handelsbesprekingen betreft zei de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag dat de gesprekken goed vorderen en dat 1 maart "geen magische datum" is. Eerder zei Trump de importheffingen van 10 naar 25 procent te verhogen als er op deze datum geen akkoord ligt.

Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve bleek dat een aantal functionarissen van de centrale bank hun zorgen uitten over de risico's voor de Amerikaanse economische groei, wat hen ertoe aanzette om voorlopig de rente niet te verhogen.

Uit de notulen bleek tevens dat de Amerikaanse centrale bank tijdens de bijeenkomst in twee kampen was verdeeld over toekomstige renteverhogingen. Eén kamp was van mening dat renteverhogingen alleen nodig zijn als de inflatie hoger uitkomt dan de basisvoorspelling. "Verschillende" andere functionarissen vonden echter dat een renteverhoging later dit jaar gepast zou zijn als de economie zich zoals verwacht zou evolueren.

De Amerikaanse centrale bank handhaafde eind januari zoals verwacht zijn belangrijkste rentetarief. De zogenoemde federal funds rate werd gehandhaafd op 2,25 tot 2,50 procent. De centrale bankiers lieten in hun begeleidende verklaring de passage weg die suggereert dat er meer renteverhogingen aan komen en benadrukte dat ze geduldig zullen zijn voordat er nieuwe stappen worden gezet.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 3,6 procent. De marktindex steeg van 352,6 naar 365,3.

Een april-future voor een vat ruwe olie steeg woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,3 procent, ofwel 0,71 dollar, tot 57,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1343. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1335 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1340 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten zeven publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de orders duurzame goederen in december, de wekelijkse steunaanvragen en de Philadelpia Fed-index van februari. Later op de dag volgen de samengestelde inkoopmanagersindex van februari, gevolgd door de bestaande woningverkopen en leidende indicatoren van januari. Tot slot publiceert de Amerikaanse Energy Information Administration zijn wekelijkse olievoorraden rapport.

Bedrijfsnieuws

CVS Health verloor ruim 8,0 procent, nadat de apotheker teleurstellende resultaten over het vierde kwartaal publiceerde.

Cadence Design Systems steeg circa 5,2 procent. Het concern publiceerde dinsdag laat beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal en verhoogde de verwachtingen voor het eerste kwartaal.

Southwest Airlines verloor ruim 5,0 procent, nadat de luchtvaarder meldde dat de gedeeltelijke sluiting van het Amerikaans overheidsapparaat de omzet meer dan verwacht heeft gedrukt. Dientengevolge verlaagde het concern zijn outlook voor het eerste kwartaal.

Garmin steeg ongeveer 16,5 procent. De navigatiespecialist publiceerde beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 20, 2019 16:04 ET (21:04 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.