*

Nieuws Buitenland

Valuta: markten nog altijd onzeker

donderdag 21 februari 2019 10:41

Euro behoudt opwaarts potentieel.

(ABM FN-Dow Jones) De euro blijft zich handhaven boven de 1,1300 dollar en de verwachting is dat dit zo blijft tot het moment dat er meer duidelijk komt over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

"Er staat heel veel op het spel, maar per saldo is er erg weinig beweging zichtbaar", aldus valutahandelaar Camille Faber van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Het belangrijkste punt van aandacht waar de valutamarkten op letten is het notulenverslag van de Federal Reserve dat woensdag uitkwam. Daaruit bleek dat de draai van de Fed naar een terughoudender monetair beleid in elk geval niet aan kracht heeft ingeboet. Dat zorgde voor druk op de dollar, waarmee de euro boven de 1,1300 dollar blijft. Ik zie de munt daar ook voorlopig niet onder zakken", aldus Faber.

De valutahandelaar stelde donderdag dat er al redelijk veel negatief nieuws in de koers van de euro is verwerkt, waarmee cijfers die meevallen een opwaarts effect voor de euro impliceren.

"Tegelijkertijd zal een deal tussen China en de Verenigde Staten de dollar verzwakken, omdat de munt in tijden van onzekerheid gewild is als veilige haven. Een handelsovereenkomst maakt de dollar als vluchthavenl minder aantrekkelijk."

De onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten over het handelsconflict dat beide landen al de nodige tijd in beslag neemt, gaan donderdag de laatste fase in.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in Japan is in februari gedaald en wijst daardoor op krimp. De inkoopmanagersindex daalde van 50,3 in januari naar 48,5 in februari. Dat is de laagste stand in 32 maanden.

De Duitse inflatie over januari kwam in een definitieve verse uit op 1,4 procent op jaarbasis, tegen 1,6 procent in december. Op maandbasis tekende zich een daling van 0,8 procent af.

De Franse zagen hun consumentenprijzen in de eerste maand van het jaar na een finale meting met 1,2 procent op jaarbasis oplopen. Op maandbasis daalden de prijzen hier met 0,4 procent.

Frankrijk zag de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex over deze maand oplopen van 48,2 in januari naar 49,9, terwijl de productie-index weer boven de cruciale 50 uitkwam: 50,1 tegen 49,8 in januari. Ook de dienstenindex liet een verbetering zien, maar kwam met 49,8 nog niet boven de neutrale grens van 50 uit.

Duitsland meldde een voorlopige index van 52,7 tegen 52,1 in januari, maar de industriƫle index verslechterde van 49,7 naar 49,6.

De economische activiteit in de eurozone is in februari per saldo in een iets hoger tempo gegroeid, zo bleek donderdag. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie steeg van 51,0 in januari naar 51,4 in februari, het hoogste niveau in 3 maanden. De dienstensector steeg van 51,2 naar 52,3, maar de industrie daalde van 50,5 naar 49,2, de laagste stand in 68 maanden.

In de Verenigde Staten gaat donderdag de aandacht uit naar de orders voor duurzame goederen over december, de wekelijkse steunaanvragen over de week die eindigde op 16 februari, de activiteitenindex van de Federal Reserve van Philadelphia over februari, de samengestelde inkoopmanagersindex over februari in een voorlopige versie, de bestaande woningverkopen over januari, de leidende indicatoren over januari en de wekelijkse olievoorraden, eveneens voor de week die eindigde op 16 februari.

De orders voor duurzame goederen zijn op maanbasis naar verwachting met 1,5 procent opgelopen. In november stond de teller op een stijging met 0,8 procent. Faber merkte donderdag op dat dit cijfer donderdag nog wel eens de meeste aandacht van de valutamarkten zou kunnen trekken.

Voor de steunaanvragen geldt 227.000 aanvragen als prognose. Een week eerder kwam en er nog 239.000 aanvragen binnen.

De index van Philadelphia daalt naar verwachting van 17.0 vorige maand naar 14,0 in februari.

Dan de Amerikaanse versie van de twee inkoopmanagersindices. De industrie kent naar verwachting over februari een voorlopige index van 54,3 tegen 54,2 een maand eerder. De dienstensector komt naar verwachting uit op 54,2 tegen 54,9 een maand ervoor.

De verkopen van bestaande woningen zijn in de verwachtingen met 0,6 procent opgelopen tegen afname met 6,4 procent in december.

De olievoorraden zijn naar verwachting met 2,6 miljoen vaten opgelopen. Een week eerder bedroeg de toename 3,633 miljoen vaten.

Tussen al deze cijfers door zijn er nog een paar sprekers. Bestuurslid van de Europese Centrale Bank Peter Praet houdt een toespraak op een conferentie van Eurostat en geeft de voorzitter van de Federal Reserve van Atlanta Raphael Bostic een lezing.

De euro noteerde donderdag 0,1 procent hoger op 1,1357 dollar. De Europese munt koerste ten opzichte van het Britse pond 0,1 procent lager op 0,8687 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 21, 2019 04:41 ET (09:41 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.