*

Nieuws Buitenland

Wall Street beweegt richting hoger slot

vrijdag 22 februari 2019 20:32

Handelsbesprekingen China en Verenigde Staten belangrijkste punt van focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden vrijdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 2.788,52 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 25.995,24 punten en de Nasdaq noteerde 0,7 procent hoger op 7.512,71 punten.

Vrijwel alle ogen waren vrijdag gericht op de uitkomst van de nieuwe ronde onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten over hun handelsconflict. De markt lijkt positief over een gunstige afloop van die besprekingen. Op 2 maart om middernacht worden importsancties van kracht op honderden miljarden dollars aan Chinese goederen. Eerder deze week zei de Amerikaanse president Donald Trump dat die deadline niet per se in steen is gebeiteld. Dat stemde beleggers hoopvol dat de deadline wordt verlengd, in elk geval tot een ontmoeting heeft plaatsgevonden tussen Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping, ergens in de komende weken.

Marktkenners houden wel een slag om de arm. "Er zijn nog steeds aanzienlijke risico's dat het conflict escaleert op technologisch gebied", aldus marktstrateeg Richard Turnill van BlackRock.

De afgelopen handelsweek was geen geweldige week wat bedrijfsresultaten betreft, aangezien de groeivooruitzichten licht terugliepen en de vooruitzichten voor het eerste kwartaal dieper in het rood zijn weggezakt, wat de eerste jaar-op-jaar daling in bijna drie jaar zou betekenen.

Strateeg Jonathan Golub van Credit Suisse merkte op dat naar schatting meer dan de helft van de winstgroei, ofwel 6,9 procent, verband houdt met de Amerikaanse belastinghervormingen die vorig jaar werden ingevoerd.

Meer dan driekwart van de S&P 500-bedrijven heeft inmiddels de resultaten gerapporteerd, waarbij de consensusverwachting voor de gemiddelde groei van de winst per aandeel daalde van 16,31 procent aan het einde van het derde kwartaal naar 13,1 procent vrijdag, vanwege zorgen over de negatieve effecten van een aantrekkende dollar, stijgende inputkosten en zorgen over het handelsconflict met China.

Olie noteerde vrijdag tot 0,3 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1342. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1331 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1334 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnt de Chicago Fed activiteitsindex van januari, gevolgd door de groothandelsvoorraden van december later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Kraft Heinz boekte in het afgelopen kwartaal een lagere aangepaste winst per aandeel, die duidelijk onder de verwachting uitkwam. Ook is de onderneming inmiddels onderwerp van onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission. Het aandeel daalde 27,9 procent.

Dropbox boekte in het vierde kwartaal van 2018 beter dan verwachte resultaten. Het aandeel verloor desondanks 8,5 procent.

Andere opvallende koersbewegingen waren er voor Stamps.com en Wayfair. Online postbedrijf Stamps.com kwam donderdag met resultaten en een opvallend zwakke outlook als gevolg van het nieuws dat een exclusieve deal met de US Postal Service niet wordt verlengd. Het aandeel verloor vrijdag 56,7 procent.

Interieurbedrijf Wayfair kwam met beter dan verwachte kwartaalcijfers en steeg 27,8 procent.

Voyager Therapeutics zag de beurswaarde met 22,9 procent toenemen na het tekenen van een deal met AbbVie ter waarde van 1 miljard dollar. De twee farmaceuten gaan samenwerken om antilichamen te ontwikkelen als behandeling tegen de ziekte van Parkinson.

Morgan Stanley verhoogde het advies voor Intel van Gelijkgewogen naar Overwogen. Intel won 1,5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 22, 2019 14:32 ET (19:32 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.