*

Nieuws Buitenland

Olieprijs fractioneel hoger gesloten

dinsdag 26 februari 2019 20:49

Markt in afwachting wekelijkse olievoorradenrapport Amerikaanse EIA.

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is dinsdag fractioneel hoger gesloten, aangezien beleggers en analisten verwachten dat grote olieproducenten hun productieverlagingen zullen voortzetten ondanks bezwaren van de Amerikaanse president Donald Trump.

De olieprijs daalde maandag nadat de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter zei dat de olieprijs te hoog is. Trump uitte kritiek op de OPEC voor het besluit om de productie te verlagen in een poging de markt te stabiliseren en de prijzen te ondersteunen.

Ondanks de kritiek van Trump verwachten veel analisten dat de OPEC en zijn bondgenoten het aanbod zullen blijven beperken om de prijzen te ondersteunen, met name wanneer de Verenigde Staten op recordniveau's blijft produceren.

"Gisteren werd sterk gereageerd op de tweet van president Trump", zei analist Olivier Jakob van Petromatrix. "Vandaag stabiliseren de prijzen omdat ik denk dat dit niets zal veranderen aan het beleid van de OPEC of Saoedi Arabiƫ, de de-facto leider van het oliekartel", voegde hij toe.

"Het oliekartel zal zijn huidige beleid waarschijnlijk voorzetten, wanneer de groep in april bijeenkomt", meldde The Wall Street Journal.

De olieprijzen zijn sinds het begin van dit jaar gestegen door de productieverminderingen van de OPEC, die grotendeels werden gedragen door de feitelijke leider van het kartel, Saoedi Arabiƫ. De OPEC en tien partnerproducenten, onder leiding van Rusland, kwamen eind vorig jaar overeen om de ruwe olieproductie gedurende de eerste helft van dit jaar met 1,2 miljoen vaten per dag te verminderen. Recente maandelijkse olierapporten van zowel de OPEC als het Internationaal Energie Agentschap bevestigden dat de OPEC en partners zich grotendeels aan hun beloften om de productie te verminderen houden.

De markt kijkt woensdag met name uit naar de publicatie van de meest recente voorraaddata van de Amerikaanse Energy Information Administration woensdag.

Een april-future voor een vat ruwe olie steeg dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,1 procent, ofwel 0,02 dollar, tot 55,50 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 26, 2019 14:49 ET (19:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.