*

Nieuws Buitenland

Valuta: Britse pond in focus

woensdag 27 februari 2019 09:27

Valutamarkt oogt nog altijd afwachtend.

(ABM FN-Dow Jones) De munt van het moment is het Britse pond, nadat er in de Britse politiek toch de wending kwam waar echte hardliners onder de Brexiteers voor vreesden en waarmee uitstel van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie niet meer denkbeeldig lijkt.

"En daarmee is de kans op een zogeheten no-deal Brexit beduidend geslonken", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Dit zorgde voor een steun in de rug voor het Britse pond. Vandaag is er in het Britse parlement nog een stemming, die al enige tijd op de agenda staat en dat kan nog een punt van aandacht worden", aldus de valutaspecialist.

De euro kwam met deze ontwikkelingen onder de 0,86 Britse pond te noteren en dat is al weer even geleden dat daar voor het laatste van gesproken kon worden: halverwege 2017.

De euro tendeert ondertussen wel richting de 1,1400 dollar en dat heeft volgens Boele vooral meer risicobereidheid als oorzaak. "Tussen China en de Verenigde Staten is het in de diplomatieke sfeer inmiddels iets rustiger geworden. de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider zal naar mijn idee de valutamarkten nauwelijks beroeren. Het conflict tussen India en Pakistan wordt nu op afstand gevolgd. Men kijkt wat er gebeurt, maar als het escaleert kan dat risico-aversie in de hand werken ten faveure van de yen", aldus Boele.

De valutaspecialist verwacht niet dat de macro-economische agenda van woensdag veel invloed heeft op de valutakoersen. Wel gaat haar aandacht uit naar de toespraken van bestuurslid van de Europese Centrale Bank Benoit Coeuré en de voorzitter van de Bundesbank van Duitsland Jens Weidmann. Weidmann geeft in een persconferentie een toelichting op het jaarverslag van de Deutsche Bundesbank.

In de loop van de ochtend wordt van de eurozone, de geldhoeveelheid over januari, het definitieve consumentenvertrouwen en economisch sentiment verwacht. Daarna verschuift de aandacht naar de Verenigde Staten waar vanmiddag de fabrieksorders over december, de aanstaande woningverkopen over januari en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 23 februari.

De geldhoeveelheid van de eurozone, de zogeheten M#, is naar verwachting met 4,0 procent opgelopen, ongeveer gelijk aan de plus van 4,1 procent een maand eerder.

Voor de eurozone wordt respectievelijk een index van 7,4 negatief en 0,68 verwacht. Het consumentenvertrouwen is daarmee een duidelijk verbetering van de vorige notering van 7,9 negatief.

De Amerikaanse fabrieksorders lopen op maandbasis naar verwachting met 0,6 procent op. Een maand ervoor daalden de orders nog met 0,6 procent.

De aanstaande woningverkopen lopen in de prognoses met 0,8 procent op maandbasis op. De cijfers lieten in december vorig jaar nog een daling zien met 2,2 procent.

De olievoorraden zijn vorige week naar verwachting met 2,4 miljoen vaten opgelopen Een week ervoor kwam de toename uit op 3,672 miljoen vaten.

De euro noteerde woensdag 0,2 procent lager op 0,8578 Britse pond. Het Britse pond won 0,2 procent ten opzichte van de dollar op 1,3275 dollar. de euro ging met 0,1 procent omlaag ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid en kwam daarmee uit op 1,1387 dollar. De dollar noteerde 0,2 procent lager ten opzichte van de yen op 110,3770 yen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 27, 2019 03:27 ET (08:27 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.