*

Nieuws Buitenland

Olieprijs stijgt

woensdag 27 februari 2019 21:29

Daling olievoorraden VS stuwt prijs.

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is woensdag gestegen, nadat Saoedi-Arabië bevestigde dat de productie binnen de perken blijft, gevolgd door een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden.

Een aprilfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 2,6 procent hoger op 56,94 dollar op de New York Mercantile Exchange.

De Amerikaanse overheid meldde woensdag dat de olievoorraden afgelopen week onverwacht zijn gedaald met 8,6 miljoen vaten. De daling volgde op vijf weken met stijgingen op rij en was niet verwacht.

Met name een forse daling van de olie-invoer was de oorzaak van de terugval, zei Matt Smith van ClipperData. Ook draaien de raffinaderijen weer harder en blijft de binnenlandse productie stijgen.

Eerder woensdag steeg de olieprijs al omdat de energieminister van Saoedi-Arabië, Khalid al-Falih, herhaalde dat zijn land de productie blijft inperken om de markt naar een nieuw evenwicht te brengen. Saoedi-Arabië wordt gezien als de feitelijke leider van het kartel van olie-exporterende landen OPEC, als grootste olieproducent. Al-Falih suggereerde dat de productiebeperking ook in de tweede helft van 2019 kon worden gehandhaafd. Tot nu toe zijn er afspraken voor de eerste zes maanden van dit jaar.

Met een verlenging van de productiebeperking tot het einde van het jaar door OPEC zal Saoedi-Arabië zich waarschijnlijk de woede van de Amerikaanse president Donald Trump op de hals halen, schreef Robert Yawger van Mizuho Securities.

Maandag daalde de olieprijs nog sterk, nadat Trump tweette dat OPEC het rustig aan moet doen met de productiebeperking, omdat de wereldeconomie te zwak zou zijn voor hogere olieprijzen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 27, 2019 15:29 ET (20:29 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.