*

Nieuws Buitenland

Verliezen op Wall Street

woensdag 6 maart 2019 20:27

Beige Book ziet gevolgen shutdown op Amerikaanse economie.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden woensdagavond in de min. De toonaangevende S&P 500 index noteerde ruim anderhalf uur voor de slotzoemer tot 0,5 procent in het rood.

Daarmee lijken de Amerikaanse voor de derde dag op rij met verlies te gaan sluiten.

"Beleggers zien dat de markten sinds Kerstmis flink zijn gestegen. Ze gebruiken deze kans om hun aandelenportfolio opnieuw onder de loep te nemen", stelde analist Michael Reynolds van Glenmede.

De markt is nog steeds in afwachting van een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. Uit twee recente studies zou blijken dat juist Amerikaanse consumenten het hardst getroffen worden door het handelsconflict.

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie ogen goed, ondanks dat er grote onzekerheden zijn, en dat maakt dat de Federal Reserve een afwachtende houding kan aannemen, zo zei voorzitter John Williams van de NY Fed woensdag op de Economische Club van New York. Daarbij is een wat tragere groei volgens de bankier geen reden om alarm te slaan.

Williams verwacht dat de groei zal terugvallen richting de 2 procent, maar de vooruitzichten zijn "best gunstig", vindt hij, en de groei is duurzaam. De arbeidsmarkt is sterk en de inflatie zit zo ongeveer op de gewenste 2 procent. De economie kampt echter ook met een afname van de mondiale groei, toegenomen geopolitieke onzekerheden en strakkere financiële condities.

De Amerikaanse economie is de afgelopen maanden gegroeid, waarbij zich in de meeste regio's een "bescheiden tot matig" tempo aftekende, zo bleek woensdag uit het Beige Book van de Amerikaanse Federal Reserve, dat zich baseert op data verzameld in januari en februari.

Alleen St. Louis en Philadelphia, twee van de twaalf districten, kenden de afgelopen maanden "vlakke economische condities".

Ongeveer de helft van de districten zag dat de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid leidde tot een vermindering van de economische activiteiten op het gebied van retail, autoverkopen, industrie, restaurants, vastgoed en toerisme. De werkgelegenheid nam in de meeste districten in een gematigd tempo toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag voorbeurs bekend dat het aantal banen in de niet-agrarische private sector in februari met 183.000 stuks is gestegen, terwijl werd gerekend op een groei van 185.000. De groei over januari werd wel met 87.000 banen opwaarts bijgesteld naar 300.000 banen.

"Het cijfer over februari is voor sommigen misschien een reden tot zorg", schreef strateeg Mike Loewengart van E-Trade Investment. "Maar het is belangrijk te bedenken dat dit slechts één van de vele werkgelegenheidscijfers is. Als je verder kijkt naar de ontwikkelingen op de lange termijn, dan zie je dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds heel erg sterk is", aldus Loewengart.

Het Amerikaanse handelstekort bedroeg in december 59,8 miljard dollar, het hoogste niveau in tien jaar, terwijl werd gerekend werd op een tekort van 57,3 miljard dollar. In november bedroeg het tekort 49,3 miljard dollar.

Het aantal hypotheekaanvragen is vorige week in de Verenigde Staten op weekbasis gedaald met 2,5 procent. De marktindex daalde van 384,8 van 375,3.

Olie noteerde woensdag verdeeld. De Amerikaanse olievoorraden bleken vorige week met ruim 7 miljoen vaten te zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1309. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1305 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1306 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Tesla noteerde 0,6 procent hoger. Het aandeel van de producent van elektrische auto's staat onder druk sinds CEO Elon Musk vorige week donderdag meldde winkels te sluiten vanwege een verschuiving naar een online verkoopmodel. Dinsdag sprak de grootste externe aandeelhouder van het concern, Ballie Gifford, zijn steun uit aan Musk, maar gaf tevens aan open te staan voor een andere rol voor de oprichter van het bedrijf.

Exxon Mobil verwacht zijn jaarwinst in zeven jaar tijd met ruim 140 procent te kunnen opkrikken, wat 5 procentpunt meer is dan eerder werd beloofd. De oliereus presenteerde de bijgewerkte groeiplannen tijdens zijn jaarlijkse beleggersdag. Het concern verwacht dat het jaarlijkse winstpotentieel in 2025 ruim 140 procent hoger zal zijn dan de aangepaste winst in 2017, waarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde olieprijs van 60 dollar per vat. Het aandeel verloor 1,6 procent.

Abercombie & Fitch steeg 21 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De retailer boekte een aangepaste winst van 1,35 dollar per aandeel op een omzet van 1,16 miljard dollar. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,15 dollar op een omzet van 1,13 miljard dollar.

General Electric verloor 7,7 procent. Bij een presentatie op een bijeenkomst van JP Morgan stelde CEO Larry Culp dat het bedrijf dit jaar "serieuze tegenwind" kent op het gebied van de kasstroom. De kasstroom wordt volgens Culp zelfs negatief, als de negatieve ontwikkelingen bij de energiedivisie blijven voortduren. De onderneming verwacht dat de resultaten van deze divisie zullen dalen, in een markt die "vlak tot licht lager" is.

Dollar Tree steeg 5,5 procent. Het concern boekte een een 2,4 procent hogere vergelijkbare omzet, terwijl de consensusverwachting uitging van een stijging van slechts 1,4 procent.

Aon steeg 4,6 procent. Het verzekeringsbedrijf gaat toch niet in zee met het Ierse Willis Watson Public. Een dag eerder lekte nog uit dat de bedrijven mogelijk zouden gaan fuseren, maar Aon ziet hiervan toch af.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 06, 2019 14:27 ET (19:27 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.