*

Nieuws Buitenland

Amerikaanse beurzen eindigen opnieuw in de min

woensdag 6 maart 2019 22:12

Sombere toonzetting Beige Book.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index eindigde 0,7 procent lager op 2.771,45 punten, de Dow Jones index verloor 0,5 procent op 25.673,46 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent lager op 7.505,92 punten. Daarmee zijn de Amerikaanse beurzen voor de derde dag op rij met verlies gesloten. Ze stevenen af op de zwakste week van 2019. Met name de techaandelen deden het vandaag slecht.

"Beleggers zien dat de markten sinds Kerstmis flink zijn gestegen. Ze gebruiken deze kans om hun aandelenportfolio opnieuw onder de loep te nemen", stelde analist Michael Reynolds van Glenmede.

Een wat sombere toonzetting van het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve droeg bij aan het negatieve sentiment op Wall Street.

Uit het Beige Book van de centrale bank bleek dat de Amerikaanse economie de afgelopen maanden in de meeste districten is gegroeid, maar wel in een "bescheiden tot matig" tempo. In St. Louis en Philadelphia, twee van de twaalf districten, was er de afgelopen maanden zelfs sprake van "vlakke economische condities".

Ongeveer de helft van de districten zag dat de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid leidde tot een vermindering van de economische activiteiten op het gebied van retail, autoverkopen, industrie, restaurants, vastgoed en toerisme. De werkgelegenheid nam in de meeste districten in een gematigd tempo toe, zo bleek uit het Beige Book.

De vooruitzichten voor de Amerikaanse economie ogen goed, ondanks dat er grote onzekerheden zijn, en dat maakt dat de Federal Reserve een afwachtende houding kan aannemen, zo zei voorzitter John Williams van de NY Fed woensdag op de Economische Club van New York. Daarbij is een wat tragere groei volgens de bankier geen reden om alarm te slaan.

Williams verwacht dat de groei zal terugvallen richting de 2 procent, maar de vooruitzichten zijn "best gunstig", vindt hij, en de groei is duurzaam. De arbeidsmarkt is sterk en de inflatie zit zo ongeveer op de gewenste 2 procent. De economie kampt echter ook met een afname van de mondiale groei, toegenomen geopolitieke onzekerheden en strakkere financiële condities.

Op macro-economisch vlak werd woensdag voorbeurs bekend dat het aantal banen in de niet-agrarische private sector in februari met 183.000 stuks is gestegen, terwijl werd gerekend op een groei van 185.000. De groei over januari werd wel met 87.000 banen opwaarts bijgesteld naar 300.000 banen.

"Het cijfer over februari is voor sommigen misschien een reden tot zorg", schreef strateeg Mike Loewengart van E-Trade Investment. "Maar het is belangrijk te bedenken dat dit slechts één van de vele werkgelegenheidscijfers is. Als je verder kijkt naar de ontwikkelingen op de lange termijn, dan zie je dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds heel erg sterk is", aldus Loewengart.

Het Amerikaanse handelstekort bedroeg in december 59,8 miljard dollar, het hoogste niveau in tien jaar, terwijl werd gerekend werd op een tekort van 57,3 miljard dollar. In november bedroeg het tekort 49,3 miljard dollar.

De regering Trump verhoogde vorig jaar de invoerheffingen op honderden miljarden aan Chinese goederen, na verwijten dat het Chinese handelsbeleid niet eerlijk zou zijn, maar deze ingreep heeft nog niet geholpen om de eenzijdige goederenstroom meer in evenwicht te brengen.

Het zand dat in de handelsraderen werd gestrooid, heeft zowel de Chinese als de Amerikaanse economie groei vertraagd. Zo hadden Amerikaanse sojaboeren en andere agrariërs last van de importheffingen die de Chinezen invoerden als tegenmaatregel. Ook waren Amerikaanse consumenten duurder uit met bijvoorbeeld elektrische apparaten.

Olie noteerde woensdag verdeeld. De Amerikaanse olievoorraden bleken vorige week met ruim 7 miljoen vaten te zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1313. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1305 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1306 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Tesla sloot 0,1 procent lager. Het aandeel van de producent van elektrische auto's staat onder druk sinds CEO Elon Musk vorige week donderdag meldde winkels te sluiten vanwege een verschuiving naar een online verkoopmodel. Dinsdag sprak de grootste externe aandeelhouder van het concern, Ballie Gifford, zijn steun uit aan Musk, maar gaf tevens aan open te staan voor een andere rol voor de oprichter van het bedrijf.

Exxon Mobil verwacht zijn jaarwinst in zeven jaar tijd met ruim 140 procent te kunnen opkrikken, wat 5 procentpunt meer is dan eerder werd beloofd. De oliereus presenteerde de bijgewerkte groeiplannen tijdens zijn jaarlijkse beleggersdag. Het concern verwacht dat het jaarlijkse winstpotentieel in 2025 ruim 140 procent hoger zal zijn dan de aangepaste winst in 2017, waarbij wordt uitgegaan van een gemiddelde olieprijs van 60 dollar per vat. Het aandeel verloor 1,1 procent.

Abercombie & Fitch steeg 20,4 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De retailer boekte een aangepaste winst van 1,35 dollar per aandeel op een omzet van 1,16 miljard dollar. Analisten rekenden op een winst per aandeel van 1,15 dollar op een omzet van 1,13 miljard dollar.

General Electric verloor 7,9 procent. Bij een presentatie op een bijeenkomst van JP Morgan stelde CEO Larry Culp dat het bedrijf dit jaar "serieuze tegenwind" kent op het gebied van de kasstroom. De kasstroom wordt volgens Culp zelfs negatief, als de negatieve ontwikkelingen bij de energiedivisie blijven voortduren. De onderneming verwacht dat de resultaten van deze divisie zullen dalen, in een markt die "vlak tot licht lager" is.

Dollar Tree steeg 5,1 procent. Het concern boekte een een 2,4 procent hogere vergelijkbare omzet, terwijl de consensusverwachting uitging van een stijging van slechts 1,4 procent.

Aon steeg 4,3 procent. Het verzekeringsbedrijf gaat toch niet in zee met het Ierse Willis Watson Public. Een dag eerder lekte nog uit dat de bedrijven mogelijk zouden gaan fuseren, maar Aon ziet hiervan toch af.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 06, 2019 16:12 ET (21:12 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.