*

Nieuws Buitenland

Proactieve ECB wil veerkracht eurozone versterken

donderdag 7 maart 2019 15:42

Groei dit jaar flink lager.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank (ECB) heeft proactief gehandeld door donderdag een derde ronde TLTRO's aan te kondigen. Dit zei voorzitter Mario Draghi in een toelichting op het besluit.

"Je probeert proactief te zijn in plaats van reactief", verklaarde Draghi het unanieme besluit van de ECB om nu al een nieuwe ronde doelgerichte langetermijnherfinancieringsoperaties (TLTRO's) bekend te maken. De markt rekende op hints, maar ging er in het algemeen niet van uit dat er vandaag al een concrete aankondiging zou worden gedaan.

De nieuwe TLTRO's moeten banken opnieuw goedkope financiering bieden om zo de veerkracht van de economie in de eurozone te versterken. De tweejarige operaties starten in september 2019 en lopen tot maart 2021. "Deze nieuwe stimuleringsoperaties helpen om gunstige kredietomstandigheden voor banken te waarborgen en voor een soepele overdracht van het monetaire beleid", volgens de ECB.

In zijn persconferentie zei Draghi dat de donderdag genomen besluiten benadrukken dat de ECB klaar staat om in te grijpen wanneer dit nodig is. De raad van bestuur sprak tijdens zijn vergadering overigens niet over een nieuwe ronde kwantitatieve verruiming (QE) en Draghi zei niet te willen speculeren over toekomstige maatregelen.

In 2011 startte de centrale bank zijn eerste ronde lange termijn herfinancieringsoperaties (LTRO's) om banken in de eurozone in staat te stellen staatsobligaties op te kopen. In 2014 volgden de doelgerichte lange termijn herfinancieringsoperaties, die banken goedkope financiering boden om zo leningen aan ondernemers en particulieren te verstrekken en de economie in de eurozone te stimuleren.

"Het ontwerp van de nieuwe TLTRO-IIIs is heel duidelijk gericht op het behouden van de huidige liquiditeit, en niet op het vergroten ervan. En de koppeling van de rentekosten van dit instrument aan de refinance rate geeft de ECB theoretisch nog altijd wel de optie om de rente te verhogen tijdens deze tweejarige TLTROs", zei marktanalist Bas van Geffen van Rabobank in een reactie.

Groei dit jaar flink lager

"De ECB komt met vuurwerk", oordeelde marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. Daarmee erkent de centrale bank vooral dat de groei in de eurozone is vertraagd, volgens de marktanalist.

De ECB maakte vanmiddag bekend dat men voor dit jaar rekent op een groei van 1,1 procent. Dat was in december nog 1,7 procent. In 2020 versnelt de groei naar 1,6 procent, licht onder de 1,7 procent waar de ECB drie maanden geleden nog van uit ging. In 2021 groeit de economie in het eurogebied vervolgens met 1,5 procent, gelijk aan de raming uit december.

Draghi verklaarde in zijn persconferentie dat het groeimomentum op de korte termijn zwakker is dan gedacht en dat er nog steeds neerwaartse risico's zijn voor de groeiverwachtingen voor de eurozone. Dat heeft deels te maken met externe factoren, zoals een toenemend protectionisme. De nieuwe ramingen houden dan ook geen rekening met het positieve effect van een eventueel handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.

Ondanks de groeivertraging waar de ECB rekening mee houdt, schat Draghi de kans op een recessie in als "zeer klein".

Ook de inflatieramingen van de ECB gingen donderdag omlaag. In 2019 stijgen de consumentenprijzen in de eurozone vermoedelijk met 1,2 procent, waarna de inflatie in 2020 oploopt naar 1,5 procent.

Drie maanden geleden rekende de centrale bank voor dit en volgend jaar op prijsstijgingen met respectievelijk 1,6 en 1,7 procent. In 2021 komt de inflatie in de eurozone naar verwachting uit op 1,6 procent. In december ging de ECB nog uit van een inflatie van 1,8 procent voor 2021.

Draghi zei in zijn toelichting dat de inflatie vooral richting het eind van dit jaar vermoedelijk afzwakt. De kerninflatie blijft gematigd maar zal op de middellange termijn wel oplopen, verwacht de ECB. De centrale bank streeft naar een inflatie onder maar dicht bij 2,0 procent.

Forward guidance aangepast

Het belangrijkste rentetarief bleef donderdag staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent.

De centrale bank zei in een toelichting dat de rente in elk geval tot en met eind 2019 op het huidige niveau blijft, en zo mogelijk langer om te zorgen dat de inflatie oploopt richting het niveau van net onder de 2,0 procent die de centrale bank ambieert. De ECB wil dat deze prijsstabiliteit op de middellange termijn op een duurzaam niveau blijft.

Bij het vorige rentebesluit sprak de centrale bank nog over een huidige rentestand die tot zeker de zomer op het huidige niveau zou blijven. Met de aanpassing in de forward guidance donderdag, verschaft de ECB zich dus meer tijd tot de beleidsteugels weer strakker worden getrokken. Het betekent ook dat de rente onder Draghi niet zal worden verhoogd, want zijn termijn loopt eind oktober af.

De centraal bankier stelde in zijn persconferentie dat de ECB met het aanpassen van de forward guidance zin geloofwaardigheid vergroot. "We lopen niet achter de feiten aan", aldus Draghi.

Rabobank hield wel rekening met een aanpassing van de forward guidance, maar pas in juni. "Dit is geen hele sterke verandering ten opzichte van de markt, want die had in principe juni 2020 pas een verhoging ingeprijsd (de markt let in de praktijk nu meer op de data dan op de datum). Toch heeft de verlenging van de guidance er voor gezorgd dat de marktverwachting inmiddels naar september 2020 verschoven is", aldus marktanalist Van Geffen.

Eind vorig jaar stopte de ECB met het opkopen van obligaties. Wel blijft de centrale bank aflossingen op deze leningen herinvesteren, "en wel voor geruime tijd voorbij het moment waarop de Raad van Bestuur begint de basisrentetarieven van de ECB te verhogen en zolang als nodig om gunstige liquiditeitsomstandigheden te behouden net als een ruimte mate van monetaire stimulering.

De euro zakte weg tijdens de persconferentie van Draghi. De munt verhandelde rond 1,1240 dollar. Donderdagochtend noteerde het valutapaar rond 1,1310.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 07, 2019 09:42 ET (14:42 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.