*

Nieuws Buitenland

Valuta: euro flink onder druk

vrijdag 8 maart 2019 09:18

ECB grijpt weer in maar laat rente voorlopig ongemoeid.

(ABM FN-Dow Jones) De euro is ten opzichte van de dollar flink gedaald en zelfs onder de 1,1200 dollar terechtgekomen, na het besluit van de Europese Centrale Bank om de rente dit jaar niet meer te verhogen en om een derde ronde TLTRO's te lanceren, die banken opnieuw goedkope financiering moeten bieden.

Deze tweejarige operaties starten in september 2019 en lopen tot maart 2021, waarmee de ECB tot maart 2023 voor voldoende liquiditeit borg wil staan.

"De ECB verlaagde donderdag ook zijn groeiramingen en verwacht daarin voor 2021 een inflatie van 1,6 procent", aldus marktanalist Bas van Geffen van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News. "Het perspectief van de ECB dat dit jaar de rente niet meer wordt verhoogd op basis van de inflatieverwachtingen, zorgde voor de ferme daling van de euro", aldus Van Geffen.

De marktanalist nuanceerde de zwakte van de euro enigszins door te wijzen op de zwakke cijfers uit China die vrijdagnacht uitkwamen, waarmee de dollar weer gezien wordt als een veilige haven.

De Chinese export daalde in februari hard. Gerekend in dollars nam de Chinese export in februari met 20,7 procent op jaarbasis af. Economen hadden voor februari een afname van slechts 6,0 procent voorzien. Zij waarschuwden dat bij de cijfers over februari wel rekening dient te worden gehouden met de viering van het Chinese Nieuwjaar.

Van Geffen verwacht dat de visie van de ECB voorlopig de valutamarkt blijft bepalen en ziet daarmee de euro niet snel herstellen.

Zijn aandacht gaat vrijdag uit naar de groei van het aantal banen in de Verenigde Staten in februari. Rabobank verwacht niet dat de Federal Reserve zijn rentevisie aanpast op het moment dat de groei over februari veel beter uitpakt dan verwacht. Rabobank gaat er vanuit dat de Fed de rente dit jaar ongemoeid laat.

Voor het Britse pond wordt het volgende week een spannende week met de stemming in het Britse Lagerhuis over het nieuwe Brexit-voorstel van de Britse premier Theresa May, waarvan het allerminst zeker is dat deze het gaat halen, waarna vervolgens de no-deal Brexit in stemming wordt gebracht, die ook nog lang niet zeker is van een meerderheid. Gesteld dat ook dat scenario geen bijval krijgt, dan blijft een 'kicking the can'-optie over: uitstel van de Brexit naar een latere datum dan 29 maart, waarover dan de Europese Unie, als het Lagerhuis daar wel mee akkoord is, nog zijn oordeel over moet uitspreken.

Van Geffen schat in dat dat laatste proces geen gelopen race in het voordeel van een uitstel is, omdat eerst duidelijk moet worden of een uitstel van een Brexit gepaard kan gaan met het perspectief voor een uiteindelijk voorstel dat wel op instemming kan rekenen. "Als dat vooruitzicht ontbreekt, dan is het nog maar de vraag of de EU met uitstel instemt", aldus Van Geffen.

Naast China kwam ook Japan vanochtend vroeg met macrocijfers naar buiten. De economie in Japan is in het vierde kwartaal van 2018 hersteld van de dip in de maanden ervoor en groeide daarbij harder dan voorzien. In de laatste drie maanden van 2018 groeide de Japanse economie met 1,9 procent op jaarbasis en met 0,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Dit was beter dan verwacht.

Duitsland publiceerde over januari fabrieksorders die op maand- en op jaarbasis flink onderuit kwamen. De verwachting lag op een stijging met 0,5 procent op maandbasis.

Van Frankrijk, Spanje en Italiƫ werden de productiedata van de respectievelijke industrieƫn over januari gepubliceerd. De Fransen produceerden in januari op maandbasis 1,3 procent meer tegen een vlakke trend in december. Er werd vooraf door marktkenners rekening gehouden met een afname met 0,1 procent.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar drie data: allereerst de banengroei in februari, vervolgens de huizenbouw en de afgegeven bouwvergunningen in januari en ten slotte de groothandelsvoorraden, eveneens over januari.

Er zijn naar verwachting 180.000 banen in februari bijgekomen. In januari waren dat er 304.000. Op een gennualiseerde basis zijn er naar verwachting in de eerste maand avn dit jaar 1,18 miljoen huizen in aanbouw genomen, een stijging met 9,5 procent tegen een daling met 11,5 procent in december. het aantal bouwvergunningen daalt in de prognose met 2,7 procent naar, eveneens op een geannualiseerde basis, 1,29 miljoen vergunningen.

Vrijdag is verder Yves Mersch, bestuurslid van de Europese Centrale Bank als spreker aanwezig op een conferentie die de naam 'Let's Talk Europe' heeft meegekregen. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigde Nancy Pelosi zit vrijdag aan bij een lunch van de Economic Club van Washington. En de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell houdt een rede bij een top van Stanford Institute for Economic Policy Research, kortweg SIEPR.

De euro noteerde vrijdagochtend op 1,1208 na een notering rond de 1,1300 op donderdagochtend en een deel van de middag. De euro noteerde ongewijzigd op 0,8558 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 08, 2019 03:18 ET (08:18 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.