*

Nieuws Buitenland

Positief sentiment op Wall Street

maandag 11 maart 2019 19:33

Verlies Boeing drukt Dow Jones.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag hoger. De toonaangevende S&P 500 stond anderhalf uur voor de slotzoemer 1,1 procent hoger.

De Dow Jones index bleef maandag wel wat achter door een flink koersverlies bij zwaargewicht Boeing.

Zondag verongelukte een van Boeings 737 MAX 8-toestellen kort na het opstijgen vanuit Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. Het vliegtuig van Ethiopian Airlines was op weg naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Geen van de 157 mensen aan boord overleefde de ramp.

De crash komt slechts enkele maanden nadat eenzelfde toestel, uit de vloot van het Indonesische Lion Air, kort na het opstijgen verongelukte in de Java Zee. Dat gebeurde in oktober. Daarbij kwamen alle 189 inzittenden om het leven.

De Amerikaanse beurzen zagen zich maandag met name gesteund door zalvende woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve afgelopen weekeinde. De topman zei dat de centrale bank afwachtend zal zijn met het verhogen van de beleidsrente.

De detailhandel in de VS zag de verkopen in de eerste maand van het jaar met een bescheiden 0,2 procent toenemen. Geraadpleegde economen gingen uit van een stabiele omzetontwikkeling, na een daling met 1,6 procent op maandbasis in december. Eerder werd voor die maand nog een afname van 1,2 procent gemeld.

De daling met 1,6 procent in december betekende wel de grootste daling van de detailhandelsverkopen sinds het begin van 2009.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar licht hoger op 1,1241.

Olie werd maandag ongeveer een procent duurder, na berichten dat Saoedi-Arabië van plan is om de productiebeperking te verlengen.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel van Boeing stond maandag onder druk als gevolg van de vliegramp in Ethiopië waar één van zijn toestellen bij betrokken was. Boeing leverde 5 procent in. Aandelen van Southwest Airlines, dat het type toestel dat is verongelukt ook in zijn vloot heeft, daalden 0,7 procent.

Tesla maakte bekend dat het meer fysieke winkels open houdt dan eerder verwacht, maar dat als gevolg daarvan de prijzen van zijn elektrische voertuigen "gemiddeld met 3 procent stijgen". Omdat meer winkels open blijven, kan Tesla minder kosten besparen, aldus het bedrijf. Het bedrijf bekijkt momenteel opnieuw een reeks locaties die mogelijk dicht gaan. De verwachte prijsverhoging geldt niet voor de standaard Model 3 van 35.000 dollar, maar duurdere varianten, aldus Tesla. Het aandeel noteerde 1,5 procent hoger.

Aandelen Nvidia stegen 7,3 procent. Maandag werd bekend dat het techbedrijf het Israëlische Mellanox overneemt voor bijna 7 miljard dollar. De deal moet direct bijdragen aan de brutomarge, aangepaste winst per aandeel en de vrije kasstroom, aldus Nvidia.

Apple steeg 3,5 procent, nadat Bank of America het aandeel had opgewaardeerd van Neutral naar Buy.

Levi Strauss zal 36,7 miljoen aandelen aanbieden tijdens zijn geplande beursgang die geprijsd worden tussen de 14 en 16 dollar per stuk. Dit maakte de spijkerbroekenfabrikant maandag bekend. Hiermee haalt het bedrijf ruim 550 miljoen dollar op. Eerder werd al bekend dat Levi Strauss een verzoek heeft ingediend voor een notering aan de New York Stock Exchange onder het tickersymbool LEVI. Wanneer de beursgang precies plaatsvindt is nog niet bekend.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 11, 2019 14:33 ET (18:33 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.