*

Nieuws Buitenland

BEURZEN Boeing keldert op winstdag Wall Street

maandag 11 maart 2019 21:18

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn maandag met stevige winsten gesloten. Vooral techfondsen waren in trek na een adviesverhoging voor Apple en een grote deal in de chipbranche. Vliegtuigbouwer Boeing ging wel flink omlaag in verband met de crash van een Boeing 737-MAX-toestel in Ethiopië.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent hoger op 25.650,88 punten. De brede S&P 500 steeg 1,5 procent tot 2783,30 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 2 procent omhoog tot 7558,06 punten. Het bredere sentiment kreeg tevens steun van cijfer dat wees op een lichte opleving in de Amerikaanse winkelverkopen.

Zwaargewicht Apple kreeg er 3,5 procent aan beurswaarde bij. Analisten van Bank of America raadden beleggers aan om aandelen Apple in te slaan. Verder stond de producent van chips en grafische kaarten Nvidia (plus 7 procent) in de belangstelling. Nvidia neemt het Israëlisch-Amerikaanse chipbedrijf Mellanox Technologies (plus 7,8 procent) over voor bijna 7 miljard dollar in zijn grootste overname tot dusver.

Boeing kelderde juist dik 5 procent. Zondag stortte een toestel van Boeing in Ethiopië neer kort na het opstijgen. Het gaat om de tweede crash in korte tijd. Een ongeluk met hetzelfde type toestel vond afgelopen oktober in Indonesië plaats.

Tesla won meer dan 2 procent. De maker van elektrische auto's verhoogt naar verluidt de prijzen van zijn duurdere automodellen. Hiermee wil Tesla de kosten van zijn showrooms dekken. Tesla liet eerder weten om meerdere winkels te sluiten maar komt daar nu deels op terug.

In Washington kwam president Donald Trump verder met een voorstel voor de begroting voor 2020. Daarin wil hij extra geld voor de muur bij Mexico die de Verenigde Staten moet beschermen tegen illegale immigranten. Naar verwachting verwerpt het Congres het plan.

De euro was 1,1242 dollar waard, tegen 1,1228 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,4 procent tot 56,83 dollar. Brent kostte ook 1,4 procent meer, op 66,66 dollar per vat. De olieprijzen stegen nadat Saudi-Arabië liet weten de productieverlaging te verlengen.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)