*

Nieuws Buitenland

Valuta: Britse pond terug in de lift

woensdag 13 maart 2019 09:30

Britse parlementsleden stemmen woensdag over no-deal Brexit.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse Lagerhuis is dinsdag niet akkoord gegaan met het derde Brexit-voorstel van de Britse premier Theresa May, waarmee voor vandaag de tweede stemming van deze week plaatsvindt in het Britse parlement, dit keer over het no-deal scenario. Ook hiervoor is de verwachting dat hier geen meerderheid voor is.

"Als dat bewaarheid wordt, zal dat ondersteunend zijn voor het Britse pond", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Donderdag wordt dan het uitstel van de Brexit, officieel nog altijd gepland op 29 maart, in stemming gebracht. De verwachting is dat daar wel een meerderheid voor is te vinden. Dit alles zou in principe positief moeten zijn voor het Britse pond", aldus Boele.

De valutaspecialist schat in dat een uitstel vervolgens de deur open zet voor nieuwe verkiezingen en een tweede referendum. "Dat wordt kort dag en wij denken dat een tweede referendum iets waarschijnlijker is. Dat zou de euro richting de 0,8300 Britse pond kunnen laten dalen, maar op dat punt is de euro wel op een relatief aantrekkelijk niveau aangeland", aldus Boele.

De verwachting dat er vandaag ook geen steun gevonden wordt voor het gevreesde no-deal Brexit-scenario, gaf het Britse pond weer iets van zijn kracht terug. De volatiliteit van de munt wordt tot nu geïllustreerd door de flinke stijging van maandag op dinsdag en de daling op dinsdag nadat de belangrijkste juridisch adviseur van de Britse regering Geoffrey Cox in het nieuwste Brexit-voorstel van May geen verandering te opzichte van het tweede voorstel aantrof.

Boele stelt dat de euro met het optreden van de Europese Centrale Bank zich relatief goed heeft gehouden. "Het verhaal van de ECB bevatte genoeg stof om de euro flink te laten zakken, maar de munt kwam ten opzichte van de dollar niet verder dan 1,1177 dollar, waarna de euro weer de weg omhoog terugvond. Voor vandaag is de eurozone aan de beurt met de industriële productie, een cijfer dat de moeite waard is, omdat ook de data uit Duitsland duiden op vertraging. Ik denk wel dat de euro ten opzichte van de dollar voor nu zijn laagste punt heeft gezien", aldus Boele woensdag.

Uit Japan kwamen woensdagochtend vroeg al cijfers die een verdere afname lieten zien. De totale waarde van machine-orders daalde op maandbasis met 7,9 procent, na een afname van 6,1 procent in december.

Deze morgen wordt nog de industriële productie van de eurozone over januari verwacht. Deze komt naar verwachting 1,0 procent hoger uit op maandbasis en 2,5 procent lager op jaarbasis. In december daalde deze productie op maandbasis met 0,9 procent en zelfs met 4,2 procent op jaarbasis.

In de Verenigde Staten staan voor vandaag de orders voor duurzame goederen over januari op de rol, evenals de producentenprijzen over februari, de bouwuitgaven over januari en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 9 maart.

De orders laten naar verwachting op maandbasis een daling zien met 0,6 procent op maandbasis. Over december kon er nog een plus met 1,2 procent worden bijgeschreven.

De producentenprijzen laten naar verwachting op maandbasis een stijging zien met 0,2 procent tegen een daling met 0,1 procent in januari. Zonder de effecten van voedsel- en energieprijzen zijn de prijzen in de prognoses ook met 0,2 procent opgelopen tegen een stijging met 0,3 procent in januari.

De bouwuitgaven zijn naar verwachting met 0,5 procent opgelopen tegen een afname met 0,6 procent een maand eerder.

Voor de olievoorraden wordt een stijging voorzien van 1,9 miljoen vaten. Voor de week die eindigde op 2 maart bleek de stijging 7,069 miljoen vaten te bedragen.

Dan is er nog een toespraak van bestuurslid van de Europese Centrale Bank Benoit Coeuré. Hij treedt aan op de universiteit van Bocconi in Milaan.

De euro noteerde woensdag onveranderd op 1,1288 dollar. Het Britse pond zat woensdag weer wat in de lift, waarmee de euro 0,5 procent daalde en uitkwam op 0,8589 Britse pond.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 13, 2019 04:30 ET (08:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.