*

Nieuws Buitenland

Futures wijzen op licht hogere opening Wall Street

woensdag 13 maart 2019 11:39

Boeing opnieuw in middelpunt belangstelling.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen woensdag rond het middaguur op een licht hogere opening van Wall Street. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd 0,1 procent hoger.

De Dow Jones index sloot dinsdag lager door opnieuw een gevoelig verlies voor Boeing, terwijl de S&P 500 en Nasdaq index wel in de plus eindigden.

De Dow Jones heeft deze maand al 1,4 procent verloren, wat volledig te wijten is aan het koersverlies van zwaargewicht Boeing.

In tegenstelling tot een aantal andere landen houden de VS de Boeing 737 MAX wel in de lucht. Gisteren belde Boeing-topman Dennis Muilenburg met de Amerikaanse president Donald Trump om hier op aan te dringen. Met dit type toestel vond afgelopen weekend in Ethiopië een crash plaats, waarbij 157 passagiers omkwamen. In oktober stortte er ook een Boeing 737 MAX neer in Jakarta. Dat toestel was net als in Ethiopië nieuw.

Trump reageerde op Twitter ook op de ontwikkelingen rond Boeing. Volgens Trump zijn vliegtuigen tegenwoordig te ingewikkeld geworden om te besturen door piloten. Hij bepleit daarom een besturing door computers. "De complexiteit creëert gevaar", aldus Trump.

In de Verenigde Staten staan voor vandaag de orders voor duurzame goederen over januari op de rol, evenals de producentenprijzen over februari, de bouwuitgaven over januari en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 9 maart.

De orders laten naar verwachting een daling zien met 0,6 procent op maandbasis. Over december kon er nog een plus met 1,2 procent worden bijgeschreven.

De producentenprijzen laten naar verwachting op maandbasis een stijging zien met 0,2 procent tegen een daling met 0,1 procent in januari. Zonder de effecten van voedsel- en energieprijzen zijn de prijzen in de prognoses ook met 0,2 procent opgelopen tegen een stijging met 0,3 procent in januari.

De bouwuitgaven zijn naar verwachting met 0,5 procent opgelopen tegen een afname met 0,6 procent een maand eerder.

Voor de olievoorraden wordt een stijging voorzien van 1,9 miljoen vaten. Voor de week die eindigde op 2 maart bleek de stijging 7,069 miljoen vaten te bedragen. Olie werd woensdag tot 1,0 procent duurder.

De euro/dollar noteerde rond het middaguur op 1,1296. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1288 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1295 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Boeing stond voorbeurs 1,8 procent lager. Dinsdag verloor de Dow-component 6,2 procent.

Hewlett Packard Enterprise stond in de elektronische handel voorbeurs licht hoger, nadat het aandeel dinsdagavond bijna 4 procent verloor. UBS gaf het aandeel een verkoopadvies, omdat de clouddiensten niet zo'n hoge vlucht nemen als eerder gehoopt werd.

Slotstanden

De Dow Jones index sloot dinsdag 0,4 procent lager op 25.554,66 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,3 procent op 2.791,52 punten en de Nasdaq index won 0,4 procent op 7.591,03 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 13, 2019 06:39 ET (10:39 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.