*

Nieuws Buitenland

Winst op Wall Street

woensdag 13 maart 2019 18:47

Boeing stabiel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag hoger, zodat aandelenindex S&P500 voor de vierde dag op rij op winst afkoerste, na diverse economische cijfers en ondanks Brexit-zorgen.

De S&P 500 index stond 0,9 procent hoger op 2.816,74 punten. De Dow Jones-index steeg 0,7 procent en de Nasdaq won 0,9 procent.

Veel aandacht ging uit naar het aandeel Boeing. Dat trok dinsdag de industriële zwaargewichtenindex van Dow Jones nog omlaag, nadat Boeings 737 MAX 8 vliegtuigen aan de grond werden gehouden na de crash van een nieuw toestel afgelopen weekend in Ethiopië. Sinds begin deze week zag Boeing bijna 30 miljard dollar aan beurswaarde verdampen. Norwegian Air vroeg al om compensatie omdat het vluchten moest schrappen.

Alleen de Amerikanen houden het toestel nog in de lucht.

Amerikaanse beleggers keken ook met een schuin oog naar Groot-Brittannië, waar vandaag opnieuw een Brexit-stemming op de agenda staat.

Dinsdag werd het Brexit-akkoord dat premier Theresa May met de EU sloot opnieuw overtuigend afgewezen door het parlement. Woensdag zullen de parlementariërs moeten beslissen of het vertrek uit de EU dan toch kan doorgaan - wat de nodige chaos zal opleveren. Zo niet, volgt donderdag een derde stemming over uitstel.

De Europese beurzen bleken echter optimistisch en sloten hoger.

Er was een reeks economische cijfers die leken bij te dragen aan het positieve sentiment.

De Amerikaanse orders voor duurzame goederen bleken in januari verrassend sterk te zijn gestegen, met 0,4 procent, waar de markt een daling had voorspeld. De groei was wel trager dan in december. De producentenprijzen stegen in februari juist wat minder sterk dan verwacht, met 0,1 procent, na een even geringe daling in januari. De bouwuitgaven herstelden in januari weer sterker dan verwacht, met 1,3 procent, na de daling met 0,8 procent een maand eerder.

"Het herstel van de orders voor kapitaalgoederen in januari is nog steeds consistent met een groeivertraging van de bedrijfsinvesteringfen in het eerste kwartaal, maar mogelijk is die minder sterk dan eerdere cijfers suggereerden", stelde econoom Michael Pearce van Capital Economics.

De euro/dollar noteerde op 1,1304. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1288 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1295 op de borden.

De olieprijs steeg bijna 2 procent tot 57,92 dollar, na een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden in de afgelopen week, met 3,9 miljoen vaten. Er werd vooraf een toename van bijna 2 miljoen vaten voorspeld, na een sterke toename in de voorgaande week.

Bedrijfsnieuws

Boeing noteerde vlak. Dinsdag verloor de vliegtuigbouwer nog 6,2 procent.

Rite Aid beperkte de grotere winst in de handel voorbeurs en stond nog krap 4 procent hoger. CEO John Standley kondigde zijn vertrek aan bij de drogisterijketen.

Express verloor 11 procent. De modeverkopen boekte teleurstellende omzetcijfers in het vierde kwartaal en ook de vooruitzichten voor de lopende periode vielen tegen.

Take-Two Interactive won 5 procent op geruchten dat Sony het bedrijf zou willen overnemen, zei Joel Kulina van Wedbush Securities. Het aandeel zou worden gewaardeerd op 130 dollar in deze deal.

Hewlett Packard Enterprise stond in de elektronische handel voorbeurs licht hoger, nadat het dinsdagavond bijna 4 procen zakte. UBS gaf het aandeel een verkoopadvies, omdat de clouddiensten niet zo'n hoge vlucht nemen als eerder gehoopt werd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 13, 2019 13:47 ET (17:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.