*

Nieuws Buitenland

Valuta: pond behoudt opwaarts potentieel

donderdag 14 maart 2019 09:42

Euro weer boven de 1,1300 dollar.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond heeft zich na de stemming in het Britse parlement over de no-deal optie voor de Brexit weten te versterken, terwijl ook de euro ten opzichte van de dollar aan kracht won.

"Dat laatste vonden wij verrassend en lijkt vooral toe te kunnen worden geschreven aan eurokracht", aldus Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Met de stemming van gisterenavond is er weer wat kou uit de lucht, maar we zijn er met het Brexit-verhaal nog lang niet", aldus Van der Meer.

Van der Meer refereerde aan de derde stemming van deze week op donderdagavond in het Britse parlement, die dit keer het uitstel van Artikel 50 als inzet heeft. Met dit artikel nog op tafel verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart, maar als vandaag gekozen wordt voor uitstel, dan geven de Britse parlementsleden aan dat ze voor dat vertrek 30 juni als datum zouden willen zien. Het is aan de lidstaten van de Europese Unie om daar, unaniem, mee in te stemmen.

Van der Meer verwacht ook voor donderdag een afwachtende valutamarkt die nog altijd in het teken staat van de Brexit en waarbij macro-economische cijfers relatief ondergeschikt blijven.

Vanochtend vroeg kwamen uit China al twee cijfers uit. De Chinese detailhandelsverkopen lieten van december tot en met februari groei zien, die op jaarbasis overigens wel een afvlakkende trend vertoonde. De industriële productie van het land liet over de eerste twee maanden van dit jaar nog altijd groei zien, maar die nam wel in kracht af.

Duitsland publiceerde zijn definitieve inflatiedata over februari, die zowel op maand- als op jaarbasis in de definitieve versie iets onder verwachting bleven.

De Franse inflatie over februari kwam in een definitieve versie op jaarbasis iets hoger uit dan de inflatie op jaarbasis in januari. Op maandbasis werd in februari een pas op de plaats gemaakt na een lichte prijsstijging in januari op maandbasis.

In de Verenigde Staten staan voor donderdag de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 9 maart, de importprijzen over februari en de verkopen van nieuwbouwwoningen over januari op de agenda.

Voor de steunaanvragen worden 224.000 aanvragen verwacht tegen 223.000 voor de week die eindigde op 2 maart. De importprijzen zijn naar verwachting met 0,4 procent gestegen tegen een afname met 0,5 procent een maand eerder. In de prognose voor de verkoop van nieuwbouwwoningen wordt een plus voorzien van 0,2 procent naar een geannualiseerde 622.000 woningen. In december vorig jaar bedroeg de stijging nog 3,7 procent.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin legt vandaag verantwoordelijkheid af bij het het Huis van Afgevaardigden en de Senaat voor de begroting voor 2020.

De euro noteerde donderdag op 0,8516 Britse pond. Woensdagochtend stond er rond 09.00 uur nog 0,8589 op het bord. Ten opzichte van de dollar noteerde de Europese munt 1,1333 dollar, tegen 1,1288 dollar een etmaal eerder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 14, 2019 04:42 ET (08:42 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.