*

Nieuws Buitenland

Vraag naar olie blijft in stabiel tempo toenemen - IEA

vrijdag 15 maart 2019 12:23

Wereldeconomie kwetsbaar volgens agentschap.

(ABM FN-Dow Jones) De vraag naar olie groeit dit jaar vermoedelijk in een stabiel tempo. Dit schreef het Internationaal Energieagentschap (IEA) vrijdag in zijn maandrapport over de oliemarkt.

Nog steeds rekent het IEA voor 2019 op een groei van de olievraag met 1,4 miljoen vaten per dag. Dat was in januari en februari ook al het geval.

Wel ziet het agentschap een verslechterd economisch sentiment en een mondiale economie die een onzekere periode tegemoet gaat.

De crisis in Venezuela, en dan met name de recente stroomstoringen, zorgen ook voor onzekerheid, aldus het IEA. Mochten er langdurige productie-onderbrekingen zijn, dan kan dit problemen opleveren voor de oliemarkt. Wel kan dit mogelijk worden opgevangen door de reservecapaciteit, volgens het agentschap.

Donderdag kwam de OPEC al met zijn maandrapport, waaruit bleek dat de output van het kartel in februari is gedaald met gemiddeld 221.000 vaten per dag. Dat beeld bevestigde het IEA vrijdag.

Volgens het agentschap daalde de mondiale olieproductie vorige maand met 340.000 vaten per dag. De output van 99,7 miljoen vaten per dag ligt echter wel 1,5 miljoen vaten per dag boven de productie een jaar geleden, aldus het IEA. Deze toename wordt vooral veroorzaakt door de output uit landen als Rusland en Amerika.

De olieprijs noteerde vrijdag stabiel rond 58,61 dollar. Op weekbasis werd een vat ruwe olie bijna 5 procent duurder.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 15, 2019 07:23 ET (11:23 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.