*

Nieuws Buitenland

Update: May vraagt uitstel Brexit tot 30 juni

woensdag 20 maart 2019 13:51

Verlenging Artikel 50.

(ABM FN) De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie formeel uitstel van Brexit tot 30 juni 2019 gevraagd. Dit bleek woensdagmiddag uit een brief van May aan de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk.

Als er volgende week vrijdag 29 maart, de nu nog geldende uiterste vertrekdatum uit de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk, namelijk geen akkoord ligt met de EU, dan dreigt chaos. Uitstel kan dit tijdelijk voorkomen.

Vorige week werd de deal die May overeenkwam met de EU in een tweede 'meaningful vote' opnieuw afgewezen door een meerderheid van het Britse parlement. Ook een no-deal Brexit scenario werd verworpen, waardoor uiteindelijk de optie van een verlenging van Artikel 50 overbleef.

Donderdag en vrijdag vindt in Brussel een EU-top plaats over Brexit. Diverse lidstaten hebben al laten weten dat uitstel niet vanzelfsprekend is. Een dergelijk besluit moet unaniem worden goedgekeurd. Brexit-onderhandelaar voor de EU Michel Barnier riep de Britse regering eerder deze week nog op om met een duidelijk plan te komen.

May zei in de brief "dankbaar" te zijn als zij de kans zou krijgen haar beweegredenen toe te mogen lichten. Ook schreef zij Tusk dat het nog altijd haar intentie is om haar deal met Brussel in stemming te brengen.

Eerder deze week stak parlementsvoorzitter John Bercow hier een stokje voor, omdat de deal die vorige week nog werd weggestemd niet wezenlijk is veranderd. Dat is volgens Bercow een voorwaarde om de deal opnieuw in stemming te brengen in het Lagerhuis.

Het muntpaar euro/pond steeg woensdagmiddag naar 0,8609.

Update: om meer informatie toe te lichten.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 20, 2019 08:51 ET (12:51 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.